Доступність посилання

ТОП новини

Знання і досвід закордонного українства корисні для України


Київ – Від дванадцяти до двадцяти мільйонів українців, за різними підрахунками, живуть поза межами України. Закордонні українці мають знання, досвід і ресурси, які може використати Україна задля свого розвитку. Як використати ці ресурси і знання на історичній Батьківщині, з’ясовували сьогодні у Києві учасники міжнародної конференції «Україна і світове співтовариство: розбудова ефективного партнерства заради розвитку». Її організували українські представництва Міжнародної організації з міграції, Міжнародної організації парці та Єврокомісії.

Якщо в листопаді цього року Україна та ЄС підпишуть угоду про асоціацію, саме західна діаспора допомагатиме українцям впроваджувати високі стандарти життя. На цьому наголосив у своєму виступі радник-посланник представництва Євросоюзу в Україні Ендрю Разбаш.

«Імплементація цієї угоди – це велика можливість і водночас великий виклик для України. Досвід закордонних українців безумовно здатен допомогти долати ці виклики і реалізовувати потенціал і ресурс України, необхідний для її розвитку», – вважає Разбаш.

На його думку, ефективне використання людського, фінансового і соціального капіталу діаспори досі є викликом для Україні.

Допомога закордонного українства своїй історичній Батьківщині– це також інвестиції в її фінансову і соціальну сфери, обмін знаннями, новими технологіями і трудовими навичками, зазначив у своєму виступі голова представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфред Профазі.

У світі відбуваються процеси глобальної мобільності, тож трудові мігранти і діаспори відіграють дедалі важливішу роль у розвитку країн
Манфред Профазі
«У світі відбуваються процеси глобальної мобільності, тож трудові мігранти і діаспори відіграють дедалі важливішу роль у розвитку країн, звідки вони походять, і держав, де мешкають і працюють. Ці спільноти мають зв’язки, які зближують народи», – вважає Профазі.

Про те, що закордонні українці сприяють розвиткові країн призначення і походження, у своєму виступі говорив координатор міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук.

Мобільність населення суттєво зменшує дисбаланс на ринках праці
Сергій Савчук
«Мобільність населення суттєво зменшує дисбаланс на ринках праці. У країнах походження грошові надходження від тих же мігрантів сприяють економічному зростанню цих держав і привносять, назвемо це так, свій внесок до сталості економік», – вважає Савчук.

Як зустріне Україна свій закордонний інтелект і робочі руки?

Голова Асоціації українців Португалії Павло Садоха навів приклад: українські заробітчани, які працюють у державах Євросоюзу, навчились працювати «по-європейськи», ефективно використовуючи сучасне обладнання і робочий час. Взагалі, на думку заробітчан, пересічний українець, який певний час працював на виробництві або на будівництві у котрійсь із держав – членів ЄС, у разі повернення додому зможе передати свої знання семи – десяти українським будівельникам.

За словами Садохи, закордонне українство сподівається на створення в Україні належних правових, соціальних, ділових передумов для повернення трудових мігрантів. Адже заробітчани, усупереч соціально-економічній кризі в Євросоюзі, продовжують працювати, пересилати кошти додому і вивчати європейські трудові, соціальні, правові традиції.

Голова комітету Верховної Ради з питань прав людини і національних меншин Валерій Пацкан вважає, що для цього в Україні треба сформувати ринок праці з достатньою кількістю робочих місць і належною зарплатнею, що дозволить повернутись на батьківщину закордонним українцям.

Росії українці не потрібні?

З усіх держав світу, де проживають українці, чи не найсерйозніші проблеми мають українці Росії, повідомив відповідальний секретар Українського конгресу Росії Віктор Гіржов. У розмові з Радіо Свобода він зазначив, що імперський дух і політика асиміляції у Росії зводять нанівець можливості використати російський капітал українського походження на користь Росії та України.

Ба більше, минулого року росіяни ліквідували потужне Об’єднання українців, посилаючись на нібито порушене при його реєстрації законодавство Російської Федерації. Гіржов вважає, що за цим стоїть політика.

«Ми підтримували Україну у газових конфліктах, на рівні вагомих загальноросійських заяв від імені українців Росії. Ми підтримували Україну тоді, коли Росія втручалась у виборчий процес. Це не могло не знайти негативного відгуку з боку російської влади, – зазначив Гіржов. – Але ми продовжуємо працювати, у нас за 20 років роботи є адекватні українські організації по всій Росії».

Світове українство vs Україна

Учасники конференції дійшли висновку, що час усім зацікавленим країнам, установам, громадам вивчити потенціал діаспори і віднайти шляхи для його використання на регіональному і всеукраїнському рівнях. Цим проблемам буде присвячена наступна конференція – коли саме вона відбудеться, поки що не вирішили.

Тим часом, як повідомили організатори нинішньої конференції, до співпраці з питань розбудови партнерства між Україною і світовим українством долучились представники української влади, Українська всесвітня координаційна рада, Інститут дослідження української діаспори та інші інституції.

Організатори конференції оприлюднили цифри щодо кількості закордонного українства: на сьогодні за кордоном проживає від 12 до 20 мільйонів осіб українського походження. Близько двох мільйонів з них мешкають у Росії, понад мільйон – у Канаді і трохи менше одного мільйона у США. Велика кількість етнічних українців живе у ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG