Доступність посилання

ТОП новини

Молодь турбує зовнішньополітичний курс України


Київ – Молодь із усієї країни зібралася у четвер у Києві, щоб обговорити, яким шляхом нині має рухатися Україна: до Митного Союзу чи до ЄС. Цей діалог став фінальною частиною проекту «Україна ХХІ століття: Цивілізаційний вибір». Такі дискусії експерти оцінюють схвально. Кажуть, це сприяє формуванню молодої української еліти.

В України недостатньо ресурсів для підтримання позаблокового статусу, відтак вона має нарешті визначитись з пріоритетним напрямком свого зовнішньополітичного курсу. На цьому наголошує один із учасників проекту «Україна ХХІ століття: Цивілізаційний вибір», студент Харківського національного економічного університету Артем Сиволоб.

«Євроінтеграція для України є тим суттєвим шляхом, який дозволить не лише поліпшити, але і модернізувати усі напрямки діяльності нашої країни. Для створення Митного союзу ще не підготована нормативно-правова база. Відтак приєднання України до нього призведе до появи проблем і суперечок, які не матимуть швидкого вирішення: до високих митних тарифів, конкуренції на ринках», – пояснює хлопець.

Натомість студентка Ужгородського національного університету Ольга Славич зауважує, що нині Україна немає жодних конкретних гарантій щодо вступу в ЄС. Дівчина проводить аналогію з Туреччиною. За її словами, попри те, що ця країна подала заявку на вступ до євроспільноти ще у 1983 році, її членом досі так і не стала.

Відтак краще майбутнє Ольга пророкує Україні з Митним союзом.

«Безперечно, мені найбільше імпонують цінності європейської спільноти. Але у пріоритеті – економічний добробут населення. Тому я – за євроазіатський союз, тому що з нашим рівнем економіки нас беруть уже туди. Нам не ставлять ніякі перепони, нам не висуваючи ніякі вимоги до якого рівня ми повинні дотягнути економіку», – констатує вона.

Європейська інтеграція може об’єднати країну – Фесенко

У проекті «Україна ХХІ століття: Цивілізаційний вибір», окрім Артема та Ольги, взяли участь майже сімсот п’ятдесят дівчат і хлопців віком до 25 років.

Подібні обговорення політолог Володимир Фесенко оцінює схвально. Каже: попри те, що на думку студентів часто впливають викладачі чи публікації у ЗМІ, сама дискусія сприяє формуванню громадської думки у молодого покоління українців. А від цього, на думку експерта, залежать не лише те, яким шляхом рухатиметься Україна у міжнародному просторі, але і баланс усередині неї.

«Європейська інтеграція позитивно сприймається і на заході, і на сході. Вона може об’єднувати. Але тут треба не гратися в міфи, не просто очікувати або вимагати: візьміть нас у Європейський Союз! На європейську інтеграцію треба активно працювати, до неї треба готуватися і тоді вона дасть позитивний результат», – каже Фесенко.

Організатором проекту «Україна ХХІ століття: Цивілізаційний вибір» є Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG