Доступність посилання

ТОП новини

Лондон оговтується від жахливого вбивства солдата


Люди несуть квіти до місця, де сталася трагедія, 23 травня 2013
Люди несуть квіти до місця, де сталася трагедія, 23 травня 2013
Лондон – Британська поліція тримає під охороною в лікарні двох чоловіків, підозрюваних у кривавому нападі на військовослужбовця на південно-східній околиці Лондона. Нападники убили солдата посеред дня на очах перехожих і вигукували ісламістські гасла.

Представники офіційних органів у Британії заявляють, що демонстративне вбивство могло мати терористичні мотиви, але прем’єр-міністр Дейвід Камерон та інші посадовці наголошують, що дії нападників не є проявом справжнього ісламу.

«Те, що сталося у Вуличі, викликало відразу в усіх нас», – заявив британський прем’єр-міністр у той час, як з’являються нові й нові деталі нападу і вбивства солдата у південно-східному районі Лондона Вулич.

Подія шокувала лондонців жорстокістю і тим, що нападники намагалися зробити з неї шоу, виголошуючи ісламістські гасла. Підозрювані навіть вимагали від перехожих знімати їх на телефони, щоб отримати якнайбільший розголос.

Принаймні один із них стверджував, що солдата зарізали, щоб помститися за дії британської армії в мусульманських країнах.

Кілька чільних британських посадовців, включно з мером Лондона Борисом Джонсоном та прем’єр-міністром Дейвідом Камероном, головний наголос роблять на тому, що мирна мусульманська громада країни не несе відповідальності за дії зловмисників.

«Люди, які вчинили це, намагалися нас поділити. Але вони повинні знати, що подібне лише згуртує нас і додасть нам сил», – сказав керівник британського уряду.

Лондонці зберігають спокій

Хоча в тому районі Лондона відбулася невелика, але шумна акція протесту й сутички з поліцією ультраправої організації «Англійська ліга захисту», британська столиця переважно спокійна.

Це величезне і багатонаціональне місто не раз зазнавало терористичних нападів, але масового міжрелігійного чи міжетнічного протистояння, на яке сподіваються зловмисники, їм спровокувати досі не вдавалося.

Зараз слідчі з’ясовують обставини, які підштовхнули нападників, і розшукують можливих спільників.

Наразі у британських засобах масової інформації повідомляють, що підозрювані нападники були нігерійського походження, але принаймні один із них народився у Лондоні в християнській сім’ї і не так давно прийняв іслам.

Одним із найважливіших питань зараз є таке: хто, які організації чи особи підштовхують людей до терору, і як домогтися обмеження такого впливу екстремістів.

Більше поліція сподівається дізнатися від підозрюваних, які зараз перебувають під озброєною охороною в лікарні з пораненнями, яких вони зазнали під час затримання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG