Доступність посилання

ТОП новини

Дар’я Степаненко: «Можливо, я приснилася Табачнику у жахливому сні»


Міністр освіти та науки України Дмитро Табачник у п’ятницю з парламентської трибуни подякував органу студентського самоврядування Національного університету «Києво-Могилянська академія» за те, що він посприяв відрахуванню з вишу студентки Дар’ї Степаненко. Дівчина прославилася тим, що восени 2011 року публічно, на міжнародному заході освітян у Києві, вдарила міністра букетом квітів. Тоді Степаненко пояснила, що це – «мистецька акція» на знак протесту проти «антиукраїнської діяльності» міністра. Дівчині закидали хуліганство, але відпустили як неповнолітню. Під час години уряду у п’ятницю опозиціонер Володимир Яворівський запитував у міністра, чи той не хоче працевлаштувати дівчину, яка після інциденту нібито ніде не вчиться і не працює. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, як склалася доля у Дар’ї Степапенко.

– Дар’є, скажіть будь ласка, чому Ви пішли з Могилянки і чи слова Табачника відповідають дійсності?


– Ця інформація не відповідає дійсності, тому що «Києво-Могилянська академія» жодним чином не посприяла тому, що я забрала документи. Я думала про зміну професії і, відповідно, навчального закладу ще з першого курсу і тому забрала документи із «Києво-Могилянської академії», власне, влітку після закінчення другого курсу, тому що я планувала перевступити на іншу спеціальність – видавнича справа і редагування, якій я зараз і навчаюсь в Одеському Національному університеті імені Мечникова.

А орган студентського самоврядування ухвалював якесь рішення?

– Наскільки я пам’ятаю, крім того зібрання, що було безпосередньо після цього інциденту, дуже неприємного для Квіта (Сергій Квіт, ректор НаУКМА – ред.) і для всієї «Києво-Могилянської академії», як я зробила висновок. Крім цього, я не помітила якихось рухів у цьому напрямку.

– Як Ви тепер оцінюєте свій вчинок щодо міністра Дмитра Табачника? Чи шкодуєте?

– Звичайно ні. Я в повній мірі продемонструвала свою громадянську позицію, і які б погляди не були на цей вчинок, якісь скептичні або не скептичні, це особисто вчинок для мене, тому я про нього не шкодую.
Не знаю, чому саме зараз Табачник згадав про цей випадок, можливо, я йому приснилася у жахливому сні. Це я, звичайно, жартую.

Було вже багато акцій проти міністра Дмитра Табачника. Чому, на Вашу думку, вони безуспішні?

– Я думаю, безуспішні акції не лише проти Табачника. Звичайно, якщо протести відбуваються у великих масштабах із важливих питань і підкріплені якимись серйозними політичними силами, це, можливо, матиме якусь вагу. А що стосується питань і проблем, скажімо, не всеукраїнського масштабу, а якихось місцевих проблем тощо, то немає сенсу стояти з гаслами, тому що ніхто не зверне увагу на таку акцію. Якщо необхідно чогось досягнути на локальному рівні, потрібно цього домагатися якимось яскравим вчинком, перформенсом тощо.

(Відео FocusUaOfficial)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG