Доступність посилання

ТОП новини

Третій «Книжковий арсенал» до бою готовий


Розпочався «Книжковий арсенал»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розпочався «Книжковий арсенал»

Київ – Дитячі листи до диявола, останні дні панку та ще багато літературних новинок з усього світу своїм гостям обіцяє «Книжковий арсенал», який розпочинається у Києві 24 травня. Почесним гостем фестивалю є автор «Самотності в мережі», польський письменник Януш Леон Вишневський. Всього книжковий арсенал зібрав більш ніж 200 видавництв.

Долучитися до «Книжкового арсеналу» до Києва приїхали письменники та видавці з Польщі, Чехії, Німеччини, Франції, Швейцарії та кількох інших країн. Майже кожен іноземний літератор презентуватиме український переклад своїх книжок. Спеціальний гість фестивалю ­– автор «Самотності в мережі» Януш Леон Вишневський. Він зауважує, що був востаннє в Україні кілька років тому, але йому приємно повертатись до своїх тутешніх читачів.

«Я пояснюю успіх своїх книжок в Україні тим, що українці і поляки – дуже схожі, – розмірковує письменник. – Ми – романтики, ми організовуємо революції, з якими потім не знаємо, що робити, ми тужимо, а потім від тої журби п’ємо горілку, до речі, ви – більше, ніж ми…»

Вишневський зізнався, що пише зараз книжку, й одна з його героїнь родом із Києва.

Окрім іноземних гостей, на «Книжковому арсеналі» можна буде зустріти й багато українських авторів, зазначає куратор української літературної частини заходів Ірина Славінська. Вона анонсує лекторій та серію майстер-класів для культурних менеджерів, а також літературний «Обмін речовин».

«Цей проект підслуханих діалогів українських письменників збере насправді всіх зірок української літератури», – обіцяє Славінська.

Музика і 250 найкрасивіших дитячих книжок

«Арсенал» буде цікавий і для дітей, зауважує куратор фестивалю Ольга Жук. «Цього року ми маємо міжнародну виставку найкрасивіших дитячих книг зі всього світу «Білі ворони», – зауважує вона. – Це – 250 книг, які щороку відбирає найбільша у світі дитяча бібліотека у Мюнхені. Серед них є дві українські, що теж дуже приємно».

Також у рамках «Книжкового арсеналу» діє «Арсенал ідей», спрямований, в основному, на дітей із вразливих соціальних груп та дітей з інвалідністю, однак відкритий для всіх охочих. Це – три платформи: інноваційна, наукова і мистецька, куди можна прийти проводити власні експерименти з допомогою фахівців-консультантів.

На День Києва запланована Ніч книжкового арсеналу. У дворі Арсеналу гратимуть і читатимуть Юрій Андрухович, Юрко Іздрик, Каша Сальцова з гурту «Крихітка», Богдана Матіяш та інші. Окрім того, того ж дня, але на іншій сцені запланований шестигодинний фортепіанний марафон та кінопокази радянської анімаційної агітації від Національного центру Олександра Довженка.

А для шанувальників музичних імпровізацій у рамках «Книжкового арсеналу» триватиме Фестиваль нової музики, родзинкою якого стане прем’єра моноопери Святослава Луньова на вірші Льюїса Керрола.

«Книжковий арсенал» триватиме до 1 червня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG