Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську святкували «Чисті джерела» (ФОТО)


У Дніпропетровську, біля пам’ятника академікові Дмитрові Яворницькому, в неділю відбувається свято народної творчості просто неба «Чисті джерела», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Співробітники Історичного музею, які традиційно організовують цей захід, запросили на нього близько півсотні майстрів народної творчості з різних куточків України – вишивальниць, ковалів, гончарів, майстрів лозоплетіння, ткання, петриківського розпису тощо.

Вони не тільки демонструють свої вироби, а й діляться секретами свого ремесла з усіма охочими: гончарі дозволяють сісти за гончарне коло і виготовити посудину, а ковалі – потримати молот.

Майстрині-вишивальниці, які створюють авторські роботи і відроджують давні українські рушники та сорочки за музейними взірцями, охоче розповідають про вишивані символи та застосування вишивки в сучасному житті. На фестивалі також представлена серія старовинних вишитих рушників з приватних колекцій.

«Метою заходу є не тільки і не стільки показати виставки виробів народних майстрів різних жанрів, а, в першу чергу, показати прийоми роботи, дати можливість гостям побачити, як народжуються витвори декоративно-ужиткового мистецтва, дізнатися про історію, зародження традиційних напрямків народного мистецтва краю і роль Дмитра Яворницького у його дослідженні, зберіганні й популяризації», – зазначають музейні працівники, які проводять свято.

На фестивалі можна також побачити і своєрідний звіт про роботу музейних програм – виставку малюнків учнів шкіл, із якими співпрацює Історичний музей, і вироби музейної студії «Жива глина».

Розважають гостей фольклорні колективи, а також дитяча циркова студія.

Фестиваль «Чисті джерела» у Дніпропетровську проводиться з 1989 року. Щороку Національний історичний музей імені Яворницького, його організатор, додає до програми якусь нову деталь – виступ кінного козацького театру, фольклорний фестиваль, демонстрацію весільного обряду тощо.
XS
SM
MD
LG