Доступність посилання

ТОП новини

Суд залишив Верхогляда під вартою на 9-му році перебування в СІЗО


Апеляційний суд Чернігівської області відмовився задовольнити скаргу Сергія Верхогляда, який 8 років провів у СІЗО без остаточного вироку. Про це заявляє координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман у своєму блозі на «Українській правді».

«До судової зали прийшло стільки небайдужих, що судді змушені були змінити приміщення на більше... У своїй промові Сергій наголосив на своїй невинуватості і зажадав звільнити його з зали суду», – написав Гройсман.

«Апеляційний суд не звільняє...» – тихо, але так, що це почули усі, зауважила на це суддя Світлана Рудомьотова, і колегія видалилася до нарадчої кімнати», – повідомляє правозахисник.

За його словами, вердикт суду міг би претендувати на «соломонове рішення» «проте не тоді, коли йдеться про повністю невинувату людину».

Колегія суддів вирішила вважати Сергія Верхогляда винуватим у скоєнні інкримінованого йому злочину, проте зменшити міру покарання з 10 років до 8 років і 4 місяців таким чином, щоби через 3 тижні – 16 червня 2013 року Сергія повинні будуть звільнити по «закінченню строку відбування покарання», наголошує правозахисник.

Це рішення суду, за його словами, буде оскаржене в касаційному порядку. «Відкривається дорога до розгляду його справи Європейським судом з прав людини, який вже цими днями отримає від нас новини у справі Верхогляда», – заявляє Гройсман.

24 січня 2005 в селі Бочечки Конотопського району сталася бійка, в ході якої три чоловіки отримали ножові поранення, один з постраждалих помер. Чотири свідки вказали на Верхогляда, але 70 стверджували, що хлопець під час вбивства перебував за 60 кілометрів від місця злочину. Жителі міста Ромни проводили мітинги на підтримку Верхогляда. За словами Гройсмана, свідчення проти Верхогляда міліція здобувала катуванням.
XS
SM
MD
LG