Доступність посилання

ТОП новини

Провал «асоціації» буде стратегічним провалом політики ЄС – Кожара


Брюссель – Європейський парламент продовжує знайомитися з тим, як Україна готується до можливого підписання угоди про асоціацію з ЄС, якого очікують восени. У понеділок у Брюсселі на тему реформ, вибіркового судочинства та сценаріїв майбутніх відносин із Росією євродепутати обмінювалися думками з головним українським дипломатом Леонідом Кожарою.

Минулого тижня на зустріч із євродепутатами до Страсбурга приїздили представники української опозиції. Тоді лунали нарікання, що вислухавши тільки їхні думки щодо ситуації в Україні, європарламентарі не дотримуються принципу рівноваги та неупередженості. Тому нинішній тиждень розпочався із обміну думками з представником українського уряду – регіоналом, міністром закордонних справ Леонідом Кожарою.

Втім, вислухавши голову українського зовнішньополітичного відомства, члени Комітету з закордонних справ Європарламенту вкотре постали перед питаннями, які вже не раз лунали на зустрічах із представниками України в стінах цієї установи. Адже зусиль там ніби докладають, підписати угоду про асоціацію, здається, дійсно хочуть... Але чому тоді уряд та парламент із його більшістю від Партії регіонів не зроблять ще декількох рішучих кроків, аби переконати Європу в її твердому намірі інтегрувати Україну?

Угода про асоціацію – це добра справа і для ЄС, і для України
Ребека Гармс
«Як і опозиція в Києві, я на сто відсотків переконана, що угода про асоціацію – це добра справа і для ЄС, і для України, – зауважує при цьому євродепутат від Німеччини Ребека Гармс. – Але проблеми вибіркового правосуддя повинні бути вирішені. Після рішення Євросуду в Страсбурзі, як на мене, неможливо уявити щодо цього якийсь компроміс, особливо у справі Тимошенко».

Водночас, гей-прайд, який відбувся цими вихідними в Києві, пані Гармс вважає добрим сигналом щодо поваги до засадничих прав.

Міністр не згодний із твердженням про «політичних в’язнів»

Тим часом міністр Леонід Кожара переконує євродепутатів у тому, що мільйони українців вважають екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко злочинцем, але він не згодний із деякими формулюваннями.

Політичних в’язнів в Україні немає
Леонід Кожара
«Формула «політичний в’язень» не існує в наших відносинах із Європейським Союзом, Радою Європи, ОБСЄ та ООН. Отже, ми дійсно переконані, що політичних в’язнів в Україні немає», – каже міністр, на противагу цьому перелічуючи цілу низку реформ, розпочатих нинішнім урядом для того, щоб у Вільнюсі була підписана угода про асоціацію.

«Помилково думати, що непідписанням угоди про асоціацію Євросоюз провчить Україну. Я не думаю, що такий крок посилить демократію України та її державні інституції. Провал у підписанні угоди означатиме істотний геополітичний провал зовнішньої політики ЄС. У мене в цьому немає жодних сумнівів», – зазначає Леонід Кожара.

Втім, Ельмар Брок, голова комітету Європарламенту з закордонних справ, зі свого боку зауважує, що зближення хочуть і ЄС, і Україна, але для цього треба докладати зусиль. Тим часом, дехто з його колег додає, що проголосувати у Верховній Раді за перетворення – це ще не все, бо законопроекти ще й повинні бути втілені в життя.

Україна-спостерігач у Митному союзі не суперечитиме ЗВТ

Британський євродепутат Чарльз Таннок тим часом цікавився: якими будуть «відносини з путінською Росією», якщо зона вільної торгівлі з ЄС запрацює? Пан Кожара відповідає, що співробітництво із Митним союзом не суперечитиме вільній комерції з Євросоюзом.

«Сьогодні ми ведемо переговори щодо меморандуму з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану і надіємося отримати там статус спостерігача. Але наша позиція дуже чітка: ми приєднаємося до тих положень в рамках Митного союзу, які не суперечать нашим зобов’язанням перед Євросоюзом», – запевнив український міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG