Доступність посилання

ТОП новини

Україна між Європейським та Митним союзом


Москва - Президент України Віктор Янукович планує взяти участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради, що відбудеться 28-29 травня в Астані (Казахстан). Ця рада є головним органом Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі та Казахстану. В Астані, як очікується, Янукович зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним.

Радник президента Віктора Януковича Андрій Гончарук запевнив, що документи про надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану під час візиту Віктора Януковича до Астани не підпишуть. За його словами, у зв'язку з певними оцінками, які з'явилися у ЗМІ, щодо пов'язування отримання статусу спостерігача в Митному союзі та певних поступок на переговорах стосовно ГТС України, варто сказати, що ці процеси ніяк не пов'язані. Вони є паралельними, стверджував радник Віктора Януковича.

Статус спостерігача

Водночас Київ розраховує узгодити остаточний варіант меморандуму про отримання Україною статусу спостерігача в цьому союзі.

Однак формально, за словами експертів, такого статусу не існує. Російський політолог Сергій Марков вважає такий стан речей неприйнятним і порівнює його з сімейними відносинами.
Статус спостерігача – це секс без шлюбу. Статус спостерігача Митного союзу не дасть дитини
Сергій Марков

«Статус спостерігача - це секс без шлюбу. Статус спостерігача Митного союзу не дасть дитини, тобто економічного зростання і створення якоїсь зони, в якій могли б розвиватися високотехнологічні виробництва, які можуть розвиватися тільки на великих ринках», – переконує екс-депутат Держдуми від «Єдиної Росії».

Без ультиматумів

Директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко вважає, що Україні висувати ультиматуми не слід, і вступ до Митного союзу може бути поступовим.

«Я думаю, що, звичайно ж, позиція спостерігача досить формальна. З іншого боку, треба розуміти, що в Україні є дуже потужний опір з приводу будь-яких форм євразійської інтеграції, тому єдино правильний шлях, на мій погляд, – це поступовий рух, крок за кроком, і поступово може виникнути питання про повноправне членство. Але ультиматуми: або вступайте в Митний союз або до побачення, жодних форм взаємодії – вони, на мій погляд, не ефективні», – вважає Євген Мінченко.

Українці, за опитуваннями, віддають перевагу ЄС

За словами глави українського уряду Миколи Азарова позитивне рішення про статус спостерігача для України ніяк не відіб'ється на наміченому на листопад підписанні Угоди про асоціацію з ЄС. 15 травня Єврокомісія схвалила пропозицію Ради ЄС про підписання такої угоди. Однак на думку Сергія Маркова, єдиний спосіб для України уникнути економічних проблем, це приєднання до Митного союзу.

Тим часом українці віддають перевагу можливості вступу до Європейського Союзу, а не приєднанню до Митного союзу. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова наприкінці квітня нинішнього року. ЄС віддають перевагу 42 % респондентів, а вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану – близько 33 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG