Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти ночували у наметі під стінами МВС України


Київ – Намет, що має стати тимчасовим інформаційним центром і нагадувати правоохоронцям про їхній обов'язок розслідувати обставини нападу на журналістів, встановили активісти руху «Стоп цензурі!» біля входу у Міністерство внутрішніх справ. Напад на журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя – черговий прояв наступу на демократію в Україні, йдеться у заяві руху. Активісти «Стоп цензурі!» звернулися до міжнародної спільноти із проханням про підтримку. Як заявив у коментарі Радіо Свобода один із організаторів акції, журналіст «Телекритики» і активіст руху «Стоп цензурі!» Богдан Кутєпов, учасники акції планують чергувати у наметі 3 дні.

– Богдане, як минула ніч? Чи були інциденти?

– Перша ніч вважається найтяжчою, але все пройшло весело. Такого я не пам’ятаю від часів Помаранчевої революції – до нас підходили люди, приносили чай. Ми були здивовані, адже про проведення акції журналісти домовлялися під час переписки у Google-групі: вирішили поставити намет, спочатку очікували, що чергувати будуть дві людини, але сьогодні вийшло так, що ночувало аж 15, люди постійно мінялися, приїхав після прямого ефіру ведучий ICTV Андрій Куликов, хоч нікого не попереджав про це.

Але ж ми не наметове містечко, це інформаційний центр. Я маю на увазі, що ми не плануємо стягувати всю активну молодь, розростатися. Ми постоїмо до середи як нагадування міністру МВС Віталію Захарченку про публічну обіцянку звітувати, що зроблено у розслідуванні нападу на наших колег.

– Як відреагували на Вашу акцію ті, кому вона адресована, правоохоронці?

– Ставили намет з пригодами. Міліція була трохи збентежена, для нас це виглядало дивним, адже ми думали, що про нашу акцію правоохоронці вже знають, оскільки активно читають переписку у соцмережах. Але ми їх застали зненацька: коли вже поставили намет, то зносити його вже побоялися. Насправді, ніхто раніше не наважувався ставити намети під стінами МВС, там навіть місця для цього немає. А тут він стоїть і муляє око тим людям, які, можливо, задумуються про те, що з журналістами і з суспільством у цілому не варто жартувати.

– Ви сказали, що плануєте чергувати у наметі до середи. Яка кінцева мета акції?

– Ми чекаємо публічного звіту від міністра Захарченка. Минуло вже 10 днів від тих подій, уже опитано 180 свідків. Хай вони вже передають цю справу до суду. Ми знаємо, коли правоохоронні органи бажають, то вони розслідують усе швидко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG