Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані звільнили шістьох із засуджених через Жанаозен


На слуханні апеляційної справи у Верховному суді Казахстану, Астана, 28 травня 2013 року
На слуханні апеляційної справи у Верховному суді Казахстану, Астана, 28 травня 2013 року
У Казахстані сьогодні ухвалили звільнити з-під варти шістьох засуджених за причетність до масових заворушень нприкінці позаминулого року в місті Жанаозені на заході країни, під час яких загинули близько півтора десятка людей.

Наглядова колегія Верховного суду Казахстану ухвалила замінити трирічні терміни позбавлення волі цим засудженим на умовні.

Іще восьми засудженим, справи яких теж переглядали сьогодні, вироки залишили без змін.

Загалом за причетність до тих заворушень, відомих як «події в Жанаозені», в Казахстані засудили 49 людей, 18 із них до різних термінів позбавлення волі. Лідер незареєстрованої опозиційної партії «Алга» («Вперед») Володимир Козлов, визнаний фактичним лідером заворушень, отримав 7,5 років позбавлення волі. Кілька вироків уже пом’якшили. Крім того, судили й інших причетних до подій (зокрема, працівників поліції, начальника слідчого ізолятора) за перевищення повноважень.

При заворушеннях у місті Жанаозені й селищі Шетпе в Мангистауській області 16–17 грудня позаминулого року та при їхньому придушенні загинули, за різними даними, від 15 до 17 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю в несанкціонованих страйках із вимогами підвищення зарплат, що почалися ще у травні того року.
XS
SM
MD
LG