Доступність посилання

ТОП новини

Громади хочуть екологічних гарантій при видобутку сланцевого газу – голова Івано-Франківської облради


Позиція щодо видобутку на Прикарпатті сланцевого газу неоднозначна: територіальні громади двох районів – Тлумацького і Городенківського – готові дати погодження на його розробку, ще у трьох районах переважають недовіра людей і побоювання екологічних наслідків, сказав сьогодні на прес-конференції голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук.

За його словами, більшість погоджується з тим, що видобуток сланцевого газу «суттєво убезпечив би Україну від тиску Росії на нашу економіку, а питання економічної незалежності є головною складовою частиною незалежності політичної».

Водночас Скрипничук вважає, що в Україні «нема великого, суттєвого, серйозного і науково обґрунтованого спротиву проти сланцевого газу, окрім одного: ніхто не дає цілковитої, стовідсоткової гарантії екологічної безпеки для населення того краю, де буде видобуватися сланцевий газ».

Прикарпатські депутати вважають неправильним, що органи місцевого самоврядування, територіальні громади усунули від «суттєвого впливу на вирішення цієї проблеми».

Минулого тижня на Прикарпатті проходило виїзне засідання комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради. Розглядалося і питання видобутку сланцевого газу.

Івано-Франківська обласна рада подала екологічному комітетові свої вимоги. За словами Василя Скрипничука, «перше – мають бути екологічні гарантії, друге – можливість зупинити або припинити видобуток сланцевого газу, якщо бачитимемо негативні екологічні наслідки, і третє – якісь дивіденди, вигоди, преференції для територіальних громад, для людей, під будинками яких буде видобуватися цей газ».
XS
SM
MD
LG