Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця Україна-Китай: двостороння вигода чи стратегічна помилка?


Київ – Товарообіг між Україною й Китаєм за останні 10 років виріс у 40 разів і становить 10 мільярдів доларів. Про це заявив надзвичайний та повноважений посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнь. За його словами, Китай не шукає односторонньої вигоди у відносинах з Україною. В опозиції ж критично оцінюють співпрацю і заявляють: українцям вона абсолютно не вигідна. І, як стверджують політологи, така ситуація складається і в інших країнах.

Відносини між Україною й Китаєм розвиваються дуже бурхливо, і особливо це виявляється в співпраці на реальних об’єктах економіки. Про це заявив Надзвичайний та повноважений посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнь. І, за його словами, на новий рівень економічні зв’язки між країнами вийшли саме в останні 3 роки.

Китай не прагне до односторонньої вигоди
Чжан Сіюнь
«За українською статистикою, за минулий рік ми вийшли за обсягом взаємної торгівлі на 9,8 мільярда доларів. За нашими даними, це 10,3 мільярда. Ми співпрацюємо особливо в сільському господарстві, енергетиці, інфраструктурному будівництві – це дороги, залізниця, морські порти. Але я маю наголосити, що в наших двосторонніх відносинах Китай не прагне до односторонньої вигоди», – сказав посол, зазначивши, що об’єм двостороннього товарообігу між країнами збільшився за останні 10 років у 40 разів.

Однак українські експерти звертають увагу на те, що за яскравими цифрами приховується інша статистика, адже експорт Китаю в Україну зріс майже в 36 разів, а експорт України до Китаю – всього в 2 рази.

Хибне рішення уряду?

Колишній міністр оборони, а нині – депутат від «Батьківщини» Анатолій Гриценко впевнений: українська сторона йде на невигідні умови співпраці. Так, наприклад, відбувається з проектом будівництва електропоїзда між Києвом і аеропортом «Бориспіль». Нещодавно стало відомо, що генпідрядником проекту стала China National Machinery Industry Complete Engineering Corporation (CMCEC) – китайська національна корпорація.

За словами депутата, у цьому випадку китайська сторона пропонує не інвестиції, а так званий пов’язаний кредит ­– коли умови диктує КНР.

«А саме: буде будівельна компанія з Китаю, обладнання з Китаю, техніка з Китаю, ще й працівники з Китаю. Тому, коли йдеться про 300 мільйонів доларів не інвестицій, а кредиту під гарантії уряду і при тому ми втрачаємо свої робочі місця, то це абсолютно хибне рішення, стратегічна помилка (які подаються з величезною помпою, як успіх). Віддавати робочі місця українців іншим державам є стратегічною помилкою»,сказав депутат у коментарі Радіо Свобода.

Китайська сторона завжди забезпечує власну вигоду

Можливо, в майбутньому Китай буде йти на більш рівномірні контракти, але поки що прикладів рівноправної співпраці КНР і України нема. Про це сказав директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

«Китайська сторона завжди в усіх контрактах забезпечує власну вигоду. Наприклад, те, що стосується газових магістралей, видобутку газу в Центральній Азії – це забезпечує досить крупні кредити, але при цьому накладає на сторони боргові зобов’язання, які потім виплачуються сировиною за досить низькими цінами», – зазначив в коментарі Радіо Свобода фахівець.

У сусідній з Україною Білорусі Китай будуватиме ціле місто, під Мінськом. Коштуватиме це 5 мільярдів доларів і, як заявляють китайські й білоруські чиновники, мешкатимуть там підприємці, які стануть розвивати торговельні та економічні зв’язки Європи, Білорусі й КНР.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG