Доступність посилання

ТОП новини

Євген Сверстюк презентував книжку про невідомого Гоголя


Київ – Із незнаним та несподіваним Миколою Гоголем знайомить свого читача український літературознавець і філософ Євген Сверстюк. Він презентував сьогодні у Києві книгу «Гоголь і українська ніч», яку писав багато років і видав за два місяці. Текстом не для читання, а для самопошуку називає видання його упорядник літературознавець Олексій Сінченко.

Гоголь – романтик, Гоголь – містик, Гоголь – літературний екзорцист. Ці та інші грані письменника розкриває у новій книзі «Гоголь і українська ніч» український літературознавець і філософ Євген Сверстюк. Він презентував видання у Києві, радів, що презентація зібрала близьких йому людей: «Вся моя сім’я зібралася сьогодні: і донька Віра, і син Герберт, і дружина».

Книжка вміщує 28 есеїв, які писалися майже 40 років, зауважує упорядник видання, літературознавець Олексій Сінченко. Автор посилається на дослідників Гоголевої творчості і філософів, чиї праці були вилучені з наукового обігу в радянський час. Однак якщо читач шукатиме там виключно літературознавчі розвідки, він розчарується – ця книга є чимось набагато більшим, зазначає Сінченко.

Ця книга дуже мене змінила
Олексій Сінченко
«Великою мірою ця книга існує не так для читання, як для самопошуку. Тому що Гоголь був для автора тим, хто сприяв його внутрішньому зростанню. І я сам пережив неабияке піднесення і можу сказати, що ця книга дуже мене змінила», – зізнається літературознавець.

Ми робимо ті самі помилки, що й за часів Гоголя – Маринович

Гоголь був свого роду революціонером, але він закликав не до зміни державного устрою, а до зміни в самій людській свідомості, це відображено у книзі, зауважив модератор презентації, правозахисник, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович. Гоголя тоді не розуміли – на таке ж нерозуміння наражаються люди, що виходять із такими ідеями сьогодні, вважає він.

«Який найбільший докір ініціативі «Першого грудня», до якої ми з паном Євгеном маємо честь належати? У надмірному моралізаторстві, у неспроможності дати конкретні рекомендації, як усунути від влади злочинну силу. У мене таке враження, що ми знову ходимо тими самими стежками, робимо ті самі помилки», – зазначає Маринович.

Наступна презентація книги про Миколу Гоголя запланована у Чернівцях.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG