Доступність посилання

ТОП новини

«Сонячна справа» охолодила відносини між Євросоюзом і Китаєм


Голова Єврокомісії Жозе Бануел Баррозу і екс-прем’єр-міністр Китаю Вень Цзябао, архівне фото
Голова Єврокомісії Жозе Бануел Баррозу і екс-прем’єр-міністр Китаю Вень Цзябао, архівне фото
Брюссель – Між Китаєм та Європейським союзом назріває торговельна війна. Причиною цьому стало нещодавнє впровадження Брюсселем митного бар’єру на дешеві китайські сонячні батареї. Поки Пекін вдається до кроків у відповідь та шукає підтримки у Світовій організації торгівлі, серед держав ЄС виникли розбіжності стосовно того, як реагувати на дії КНР.

За останні декілька тижнів відносини між Пекіном та Брюсселем значно погіршилися. Настільки, що деякі експерти й політики заговорили про початок нової комерційної війни. Напруження почало зростати після того, як Єврокомісія запропонувала обкласти 47-відсотковим податком імпорт сонячних батарей китайського виробництва. У відповідь Пекін одразу оголосив про початок антидемпінгової процедури щодо європейських хімічних підприємств.

Економічний експерт одного із брюссельських аналітичних центрів Жульєн Монсо каже, що за його пам’яті подібного протистояння у відносинах Китаю та ЄС ще не спостерігалося. Втім, так звана «сонячна справа» не єдина, каже він.

До цього вже були впроваджені митні обмеження на вироби китайської телекомунікаційної промисловості. Вочевидь, підприємства, що там виробляють сонячні батареї, виявилися дуже впливовими серед політичних лідерів Китаю.

«А завтра цей вид конфлікту може торкнутися й інших галузей економіки, – припускає Жульєн Монсо. – Зв’язки між Євросоюзом та Китаєм наразі сконцентровані на переміщенні європейських технологій на новий китайський ринок. Однак чим більше китайці спеціалізуватимуться та ставатимуть компетентними в тих чи інших галузях, тим менше вони потребуватимуть європейських технологій. Тож європейська продукція чимраз більше змагатиметься за місце на ринку із продукцією Китаю».

Єврокомісія захищає чесні правила торгівлі

Інші аналітики теж наголошують на тому, що європейська спільнота повинна терміново знайти тривале політичне рішення на випадок подібних конфліктних ситуацій. Тим часом Єврокомісія заявляє, що ця справа немає нічого спільного із протекціонізмом, і не має наміру складати зброю перед засиллям ринку Європи китайськими товарами за штучно заниженими цінами.

«Комісар з питань торгівлі (Карел де Гюхт) має чітку відповідальність: стежити й обороняти комерцію від імені Європи, її громадян, підриємств і робітників, – каже речник цієї установи Джон Кленсі. – Він не поступиться принципами через тиск іззовні і надалі гарантуватиме дотримання законів, зокрема, Світової організації торгівлі. Ми маємо справу з дуже виразним демпінгом цін через наповнення європейського ринку сонячними батареями з Китаю. Це нечесно. У нас є законні інструменти, щоб із цим боротися. І ми діятимемо саме так».

Фахівці Єврокомісії підрахували, що через демпінгові ціни на китайські батареї до 30 тисяч робочих місць у Євросоюзі опинилися під загрозою закриття.

КНР шукає підтримку в державах ЄС

Зі свого боку, Китай заручився підтримкою Німеччини. Канцлер Анґела Меркель заявила, що буде посередником у пошуку виходу з глухого кута, в якому опинилися торговельні стосунки Брюсселя та Китаю. Характерно, що, крім німців, останнім часом ще 17 держав ЄС надіслали Брюсселеві сигнал, що утримуються від ідеї запровадження санкцій проти Китаю у зв’язку з порушенням ним правил гри на ринку.

Втім, на початку червня Європейська комісія має ще раз переглянути свою позицію у «сонячній справі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG