Доступність посилання

ТОП новини

Вирішити газовий спір із Росією можна лише переговорами – Азаров


Микола Азаров
Микола Азаров
Прем’єр України Микола Азаров заявляє, що вирішити газову суперечку з Росією можна лише шляхом переговорів. Відкриваючи засідання уряду, Азаров заявив, що Україна в особі президента, прем’єра, профільного міністра вже три роки на всіх зустрічах із російськими колегами порушує питання щодо зміни умов газового контракту.

«На думку експертів-юристів, унаслідок зради попереднім керівництвом держави національних інтересів, контракт складений настільки вигідно для Росії та невигідно для України, що розірвати його іншим способом, ніж переговори, неможливо. А оплачувати судові витрати за спробу розірвати контракт означало б завдати чергового удару українським громадянам», – заявив Азаров.

У зв’язку з цим прем’єр назвав неправдивими заяви в ЗМІ представників опозиції про те, що нинішня влада жодного разу не намагалася розірвати ці контракти.
«Опозиційні політики, які несуть пряму відповідальність за укладення з Росією вкрай невигідного для України газового контракту, поширюють абсолютно брехливу інформацію, нібито влада навіть не намагалася розірвати цю кабальну угоду. Більше того, ці політичні сили ініціюють позов до Кабінету міністрів України щодо нібито бездіяльності уряду в цьому питанні», – зазначив прем’єр.

Уряд Азарова з 2010 року розпочав спроби перегляду газового контракту від 2009 року, наполягаючи на необхідності зниження ціни на імпортований російський газ і гарантій обсягів транзиту.

У березні українські юристи звернулися з позовом до суду про визнання недійсними контрактів на поставку газу, укладених 19 січня 2009 року.

Автори позову вважають, що, починаючи з дати набрання чинності вироком Печерського районного суду Києва у газовій справі колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, суб’єкти владних повноважень протиправно не вирішили питання про перегляд газових контрактів, про їхнє розірвання чи звернення до суду з вимогою про визнання їх недійсними.
XS
SM
MD
LG