Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії висловили здивування через заяви Кузьміна про надання простору для фальсифікацій проти Януковича


Чернінський палац у Празі – будівля МЗС Чехії
Чернінський палац у Празі – будівля МЗС Чехії
Міністерство закордонних справ Чехії «зі здивуванням» занотувало висловлювання заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна про те, що в цій країні «під виглядом політичного притулку людям надали простір для фальсифікації матеріалів слідства» у справі про вбивство Євгена Щербаня, заявила сьогодні Радіо Свобода речник МЗС Чехії Йогана Ґрогова.

«Однак ми віримо, що ці висловлювання ніяк не стосуються Чеської Республіки. Мова про внутрішньоукраїнські дебати, які нашої країни не торкаються», – наголосила вона.

На запитання Радіо Свобода, чи має намір ближчим часом міністр закордонних справ Карел Шварценберґ відвідати Україну, речник МЗС відповіла, що «наразі про візит в Україну ближчими тижнями інформації немає».

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив в оприлюдненому вчора інтерв’ю журналові «Форбз Україна», що «в Чехії, яка надала політичний притулок деяким нашим громадянам, проводилися заходи з дискредитації української влади та особисто президента України». Зокрема, за його словами, «обговорювалася можливість звинувачення президента Віктора Януковича в організації вбивства Євгена Щербаня». Як стверджував заступник генпрокурора, колишньому майорові Держохорони Миколі Мельниченкові «пропонували стати учасником фальсифікацій плівок записів, що підтверджують цю версію», і «за це йому пропонували гроші».

Чоловік колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку нині звинувачують у причетності до вбивства 1996 року народного депутата Євгена Щербаня, Олександр Тимошенко, який отримав притулок у Чехії, відкинув ці твердження, назвавши їх неадекватними і провокаційними.

Микола Мельниченко заявляв минулого року, що Олександр Тимошенко запропонував йому «надати завідомо неправдиві показання проти президента України Януковича» і «свідчити про те, що нібито саме він (Янукович) є замовником вбивства Щербаня», при цьому «самі записи необхідно було сфальсифікувати».

У партії «Батьківщина», яку очолює Юлія Тимошенко, тоді заявили натомість, що, навпаки, Микола Мельниченко звертався до родини колишнього прем’єр-міністра з пропозицією свідчити на її користь у суді в обмін на певні умови – фінансову підтримку і включення у виборчий список Об’єднаної опозиції «Батьківщина».
XS
SM
MD
LG