Доступність посилання

ТОП новини

Чому Сочинська олімпіада стане найдорожчою в історії спорту?


Будівництво стадіону для Олімпійських ігор у Сочі 2014 року
Будівництво стадіону для Олімпійських ігор у Сочі 2014 року
Москва – Борис Нємцов у четвер представить у Москві експертну доповідь, присвячену Олімпіаді 2014 року в Сочі. У ній один з лідерів російської опозиції наводить факти не тільки того, що Сочинська олімпіада стане найдорожчою в історії Олімпійських ігор, але і того, як каже Нємцов, що були розкрадені чималі кошти, виділені на підготовку і будівництво олімпійських об’єктів.

Минулої неділі президент України Віктор Янукович під час зустрічі у Сочі з російським колегою Володимиром Путіним висловив захоплення тим, як ведеться будівництво олімпійських об’єктів.

«Мені, звичайно, дуже цікаво. Ми пролетіли над Сочі, скрізь іде будівництво. Я розумію, що час дуже обмежений. І те, що відповідальність лежить на Вас, я це дуже добре розумію. І знаю, що Ви дуже багато приділяєте цьому уваги», – сказав Янукович.

У експертній доповіді одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова, присвяченій майбутній Олімпіаді у Сочі, ситуація виглядає не так райдужно. Зокрема, Нємцов звертає увагу, що державні кошти збагачують лише вузьке коло людей, причетних до будівництва олімпійських об’єктів.

«Мета доповіді якраз привернути увагу Росії та світу до того, що бандити, замість того, щоб підтримувати ідеали олімпійського руху, просто збагачуються за рахунок громадян Росії. І при цьому, посміхаючись, прихватизують і корумпують всі поважні міжнародні організації», – говорить Нємцов.

Об’єкти Олімпіади будували гастарбайтери

У доповіді Нємцов наводить цифри і факти, зокрема, те, що Олімпіада обійшлася Росії в астрономічні 1,5 трильйона рублів.

«Йдеться про безпрецедентні для Росії і світу розкраданнях у ході підготовки до Олімпійських ігор. За оцінками, які ми зробили у доповіді, розкрадання складають від 25 до 30 мільярдів доларів, – зазначає російський опозиціонер. – Власне, на ці гроші можна було б побудувати тисячі кілометрів доріг, можна було б у кожному російській місті побудувати футбольний стадіон, хокейний майданчик, але, головне, що бенефіціарами цієї історії, крадіжок і афер стали друзі Путіна».

У доповіді Бориса Нємцова називаються прізвища керівника компанії «Російські залізниці» Володимира Якуніна, а також братів Ротенбергів. За даними, які наводить Нємцов, робітники компанії «Інжтрансстрой», яка до початку 2013 року належала Аркадію Ротенбергу, ось уже кілька місяців не отримують зарплати. Борис Нємцов відзначає, що якість будівництва олімпійських об’єктів у Сочі жахлива.

«Олімпіаду будували більшою мірою гастарбайтери, вихідці з Киргизії, Узбекистану, Таджикистану. Їм часто не платили зарплату, вони у рабських умовах живуть. Тому можна припустити, якою є якість будівництва».

Борис Нємцов також зазначає у своїй доповіді, що Олімпіада-2014 для мешканців Сочі – це також і екологічна катастрофа, наслідки якої будуть відчутні для цього південного міста Росії ще багато років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG