Доступність посилання

ТОП новини

Перший закон робототехніки вимагають закріпити на міжнародному рівні


Заборонити роботам вбивати людей вимагають в ООН. Днями спеціальний доповідач ООН з питання позасудових страт приєднався до закликів громадськості запровадити мораторій на так званих «роботів-убивць». Йдеться про автоматизовані військові системи, які, на думку критиків, одного дня зможуть діяти – тобто вбивати – без контролю з боку людини. Активісти наполягають, що йдеться не про віддалену перспективу , а похмуру реальність, про яку звичайні люди не мають уявлення.

Минулого місяця до британського парламенту прийшли роботи. У такий спосіб організатори акції намагалися привернути увагу до нової загрози людству – роботів, які здатні вбивати.

Серед учасників – відомі правозахисники. Американка Джоді Вільямс у 1997-му році отримала Нобелівську премію миру за участь у кампанії за заборону протипіхотних мін.

«Нам необхідна дискусія щодо технологій, які повністю змінять війну. Я не згодна і обурена тим, що уряд моєї країни називає ці зміни шляхом до безкровних воєн», – попереджає правозахисниця.

Нині у США проходять випробування X-47B – одного з найдосконаліших бойових безпілотників, або ж дронів, створених людством. Стрімку еволюцію цих апаратів в останній час можна порівняти з індустріальною революцією 19-го сторіччя. Зміна способу ведення воєн радикально змінить життя людства, пророкують експерти.

«Хто визначатиме, кого вбивати? Ми стурбовані, що роботи будуть приймати ці рішення автономно. Ми наполягаємо на збереженні людського контролю», – каже Ноель Шаркі, дослідник робототехніки та штучного інтелекту.

Деякі експерти вважають, що стрімкий розвиток технологій вже дозволяє говорити, що воювати роботи будуть краще за людей, та і рішення про життя та смерть ухвалюватимуть відповідальніше.

«Машини мають таку кількість інформації щодо мішені, яку раніше годі було уявити. Вони стежать за ціллю безперервно годинами, а іноді днями. На базі цих спостережень вони створюють модель поведінки об’єкту, на основі якої можуть приймати рішення про необхідність атаки. Втім зрозуміло, що вони не можуть заглянути у голову людині, і навіть машина не гарантує відсутність жертв серед цивільних», – переконаний Крістофер Кокре з Лондонської школи економіки.

Компанія Samsung Techwin вже пропонує зацікавленим придбати робота-вартового. Він споряджений сенсорними камерами та кулеметом. Управління здійснює людина. В організації «Варта права людини» побоюються, що одного дня подібні роботи працюватимуть без людського нагляду.

«Автономну машину не можна притягнути до відповідальності за вбивство. Вона на має моралі. То хто відповідатиме за помилки? Людина-командувач групи подібних роботів? Але це не справедливо, адже з роботами може статися безліч технічних проблем», – говорить Шаркі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG