Доступність посилання

ТОП новини

Чи мають шанс російські опозиціонери легалізуватися в Україні?


Російський опозиціонер каже про порушення Україною прав біженців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Російські опозиціонери, які шукають притулок за кордоном, звинуватили Україну у дискримінації. Вони кажуть, що Київ порушує міжнародні конвенції з захисту прав біженців. Про це йдеться у заяві громадян Росії, які перебувають в Україні і яким на сьогодні відмовлено у статусі біженця.

Активіст російського руху «Солідарність», учасник мітингів опозиції на Болотній площі у Москві Михайло Маглов емігрував в Україну у серпні минулого року. З того часу він намагається отримати статус біженця, але досі це питання не розв’язане, у статусі біженця йому відмовлено. Маглов вважає, що Україна фактично «вичавлює» росіян, які не легалізовані тут, за межі правового поля, порушуючи їхні права.

«Закон України про біженців має чимало «дірок», крім того, ми зіштовхнулися з упередженим до нас ставленням. Росіяни, які звернулись за статусом біженця в Україні, отримали відмову. Українські суди нам теж відмовляють. Ці відмови ми вважаємо політично мотивованими, – розповідає Маглов Радіо Свобода. –Через відсутність легального статусу ми маємо певні проблеми, адже паспорти громадян Росії ми передали на тимчасове зберігання до Державного комітету у справах міграції України».

В Україні квитки на потяг і літак можна купити за наявності паспорта. А у мене на руках лише довідка, яку не визнає ніхто, крім Держкомміграції
Михайло Маглов
Без паспорта Маглов не може отримати грошових переказів, йому складно знайти роботу і навіть виїхати за межі Києва. «В Україні квитки на потяг і літак можна купити за наявності паспорта. А у мене на руках лише довідка, яку не визнає ніхто, крім Держкомміграції України», – каже Маглов.

Аналогічні труднощі мають і інші опозиціонери, які виїхали з Росії через переслідування з боку влади за підтримку опозиції. Це Олексій Дев’яткін, його дружина Дженні Курпен і Філіп Гальцев.

Легалізація статусу в Україні – справа конфіденційна – Держкомміграції

У Державній міграційній службі України відмовляються коментувати ситуацію, що склалась, посилаючись на конфіденційність процесу отримання статусу біженця. Як інформує прес-служба комітету, порядок розгляду заяв та ухвалення рішення про надання захисту є єдиним для громадян зі всіх країн світу і надання будь-яких переваг представникам певних країн є виключеним.

Також міграційна служба зберігає паспортні документи всіх без виключення шукачів притулку до завершення розгляду їх заяв. Аналогічна практика існує в інших державах, у тому числі у державах – членах ЄС, зазначають у Держкомміграції.

За даними міграційної служби, станом на початок 2013 року в Україні перебувало 2435 офіційно визнаних біженців, зокрема 107 громадяни Росії.

Легалізація біженців: політика чи бізнес?

Народний депутат від «Батьківщини», перший заступник голови парламентського комітету з питань прав людини Андрій Шевченко зазначає, що Київ політизує проблему отримання статусу біженця. На думку Шевченка, попри чинне законодавство та ратифіковані Україною міжнародні конвенції, що регулюють процес легалізації іноземних громадян в Україні і захищають їхні права, Київ воліє не дратувати Кремль.

Коли йдеться про Росію, про опозиційних біженців звідти, у нашій системі відбувається збій
Андрій Шевченко
«Коли йдеться про Росію, про опозиційних біженців звідти, у нашій відповідній системі відбувається збій. Російським опозиціонерам в Україні тепер складно», – вважає депутат.

Голова правління міжнародного неурядового «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук також вважає, що легалізація іноземців в Україні носить за чинної влади політичний характер.

«Необхідно вивчати всі заяви, щоб з’ясувати, наскільки обґрунтована відмова у тому чи іншому випадку. Але є випадки, коли в українській практиці є позитивні рішення за схожими заявами від громадян інших країн. Ще один промовистий момент, це – справа Леоніда Развозжаєва. Його восени минулого року брутально викрали іноземні спецслужби на території України, і це сталось, коли Развозжаєв виходив зі спеціального приміщення, де люди оформляють документи на отримання статусу біженця », – розповіла Матвійчук у розмові з Радіо Свобода.

За її словами, на запити громадських організацій щодо того, яким чином іноземні спецслужби викрали і вивезли Развозжаєва, чітких і зрозумілих відповідей не надали ні СБУ, ні представники митниці чи Державної прикордонної служби.

Експерти «Центру громадянських свобод» також зазначають, що у царині легалізації іноземців в Україні присутня і політика подвійних стандартів. Наприклад, поки російські опозиціонери мають проблеми з отриманням статусу біженця в Україні, російський підприємець Вадим Новінський отримує українське громадянство. Президент Віктор Янукович своїм указом у квітні 2012 року надав йому цей статус за заслуги перед Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG