Доступність посилання

ТОП новини

Євразійський тріумвірат підіграє Януковичу в його залякуванні ЄС (європейська преса)


Прага – Європейська преса розмірковує над тим, що означає проголошене президентом України Віктором Януковичем в Астані бажання Києва стати офіційним спостерігачем при Євразійській економічній раді Росії, Казахстану та Білорусі. Російські оглядачі вважають, що такий статус ускладнить підписання угоди про асоціацію України з ЄС, яку вона хоче укласти у листопаді. Експерти вважають, що торг Януковича зі сторонами – Росією та ЄС – та один із його предметів – газотранспортна система України – є для нинішнього українського президента лише засобами для його переобрання на цій посаді у 2015 році.

Польська Gazeta Wyborcza публікує розмову з українським енергетичним експертом Михайлом Гончаром, директором енергетичних програм аналітичного центру «Номос», у центрі уваги якої – проблема газу та стратегічного вибору для президента Януковича щодо інтеграційного вибору України і для себе особисто. Експерт вважає: поки що влада у Києві ніяк не може вирішити, що ж робити з газовим консорціумом і як поділити частки його учасників. Гончар переконаний, що проблема не просто в газотранспортній системі України та її належності, а в стратегічному виборі України, яким нинішня влада намагається всіляко маніпулювати, щоб зберегти себе як таку.

На думку експерта, такий спосіб мислення та балансування нинішніх київських верхів між ЄС та Росією «означає, що Україна приєднається таки до російської моделі реінтеграції пострадянського простору», і станеться це з наближенням 2015 року, коли президент Янукович здасть Росії контроль над газотранспортною системою України і відкриє президентові Росії Путіну двері для утвердження повного контролю над господарством і політикою держави. Януковичу необхідно домогтися переобрання у 2015 році, вважає Гончар, а для цього треба досягнути господарського успіху для притягнення на свій бік більшості електорату, чого він намагатиметься досягати за рахунок консорціуму з Росією та зниження ціни на газ. На думку Гончара, зараз Янукович не готовий до рішучих кроків, бо ще боїться опинитися перед виборами між двох вогнів – Росією та своїми ж олігархами, між якими триватиме боротьба за контроль над ключовими галузями економіки. Гончар не виключає, що привласнення Росією стратегічних активів України, включно з газовими, відбуватиметься на сценарієм, подібним до білоруського.

Російська «Комерсант» коментує результати візиту президента Януковича до столиці Казахстану Астани, де той провів переговори з лідерами країн Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі й оголосив після цього, що Україна планує стати спостерігачем в Євразійській економічній раді Росії, Казахстану і Білорусі. Газета з Москви пише, що це створює проблеми для підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Цього разу в Астані і радник Володимира Путіна Сергій Глазьєв, і перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов підкреслили: насправді Україна не зможе одночасно і бути спостерігачем в Євразійській економічній раді, і мати асоційовані відносини з ЄС.

Видання з Росії вважає, що Україна має шанс стати спостерігачем у цій раді вже у грудні 2013 року в Москві. А це, як пише газета, «дає Вікторові Януковичу можливість маневрувати до останнього, тобто, у крайньому разі, до саміту ЄС у Вільнюсі», і «президенти трьох країн, які зібралися 29 травня в Астані, дають Януковичу таку можливість, переслідуючи, очевидно, свої цілі». Газета також вважає, що і Путін, і Назарбаєв, і Лукашенко, ймовірно, думають, що чим частіше Янукович буде зустрічатися з колегами зі сходу і проникатися духом і буквою Євразійської економічної ради, тим «навіть думка про членство України в ЄС, навіть асоційовані відносини, буде викликати у нього здивування, що межує з огидою», розмірковує газета з Москви.

Ще одне видання з Москви – «Независимая газета» – не виключає, що до листопада 2013 року, коли у Вільнюсі відбудеться саміт ЄС у Вільнюсі, «Юлії Тимошенко загрожує почесна пенсія, коли влада Януковича відкриє вікно для можливості лікування колишнього прем’єра за кордоном». Таким чином команда Януковича вб’є кількох зайців: улестить ЄС, позбудеться головного політичного конкурента та розсварить опозицію, констатують експерти, яких цитує видання.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG