Доступність посилання

ТОП новини

Мустафу Джемілєва намагаються дискредитувати?


Мустафа Джемілєв Хайсера, Сімферополь, 30 травня 2013 року
Мустафа Джемілєв Хайсера, Сімферополь, 30 травня 2013 року
Сімферополь – Адвокат Олександр Лісовий, захисник сина лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва Хайсера, підозрюваного у навмисному вбивстві, вважає, що ця справа політизована, і є сили, що хочуть вплинути на репутацію батька його клієнта. Сам Мустафа Джемілєв сказав Радіо Свобода, що отримав інформацію про вказівки з Києва місцевим урядовцям дискредитувати народного депутата від опозиції. Хайсер Джемілєв днями був заарештований на 2 місяці місцевим судом після того, як у власному домі смертельно поранив свого товариша. Мустафа Джемілєв вважає убивство ненавмисним та обіцяє повну співпрацю і сприяння слідству.

Мустафа Джемілєв готовий співпрацювати зі слідством і, попри депутатську недорканність, не заперечуватиме, щоб правоохоронці його допитали у справі про вбивство його 32-річним сином Хайсером свого товариша і помічника, 43-річного Февзі Едемова. Про це він заявив, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода у Сімферополі ввечері у середу. Трагедія сталася у понеділок після 15:00 у дворі будинку Хайсера Джемілєва у Бахчисараї. Мустафа Джемілєв також сказав, що готовий скласти депутатський мандат, якщо це підтримає Верховна Рада.

Про необхідність відмови Мустафи Джемілєва від статусу народного депутата України для уникнення тиску на слідство днями заявив один із керівників проурядової партії «Руська єдність» Дмитро Полонський. Його однопартієць, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников наполягав на відставці Джемілєва також і з посади голови Меджлісу.

Це, а також публікації деяких мас-медіа з різкими звинуваченнями на адресу Мустафи та Хайсера Джемілєвих, лідер Меджлісу розцінив як політичний тиск. За його словами, до цього причетні кримський прем’єр Анатолій Могильов і голова «Російської єдності» Сергій Аксьонов.

«Отримали свідчення, що з Києва йде така вказівка подавати все у негативному тоні, дискредитувати народного депутата. Знаю також, що тут у Раді міністрів Криму створена оперативна група: Могильов, Аксьонов, інші. Планують щось із різними виданнями... Щоб здобути з цього найбільший політичний капітал», – припускає Мустафа Джемілєв.

Глава кримського уряду Анатолій Могильов відреагував на таку заяву опозиціонера досить різко, назвавши слова народного депутата «абсурдними і цинічними», які не слід і обговорювати.

Обвинувачений зізнався у ненавмисному убивстві і нікуди не втікав

Адвокат Хайсера Джемілєва Олександр Лісовий теж каже, що батька його підзахисного хочуть дискредитувати. «Є особи чи сили, які зацікавлені експлуатувати чи спекулювати на цій трагедії саме з метою зміни репутації або авторитету Мустафи Джемілєва», – зазначив Олександр Лісовий.
Мустафа Джемілєв Хайсера (праворуч) та його адвокат Олександр Лісовий, Сімферополь, 30 травня 2013 року
Мустафа Джемілєв Хайсера (праворуч) та його адвокат Олександр Лісовий, Сімферополь, 30 травня 2013 року

Підтвердженням такої політизації, як вважає адвокат, є небувалий інтерес преси до цієї справи, а найголовніше – позиція державного обвинувачення, яке наполягло на висуненні звинувачення заарештованому саме у навмисному вбивстві. За словами Лісового, Хайсер Джемілєв не втік з місця інциденту, діждався міліції. Також він був у дружніх стосунках із загиблим і не мав наміру чи причин убивати товариша. Захист наполягатиме на перекваліфікації на ненавмисне вбивство і подаватиме апеляцію на судове рішення про 2-місячний арешт, повідомив адвокат

Не зрозуміло захиснику, чому правоохоронці до завершення експертизи видають у пресу інформацію про три постріли чи кулі. За його словами, на місці було знайдено одну гільзу, а три рани на тілі загиблого можна пояснити тим, що в момент пострілу він присів , підв’язуючи помідори на городі.

29 травня загиблого поховали в селі Тінистому Бахчисарайського району. На прохання матері Февзі Едемова, першу після омовіння заупокійну молитву – дуа – прочитав Мустафа Джемілєв. Він же разом з муфтієм Криму і родичами загиблого ніс ноші з тілом до могили на мусульманському кладовищі.

Мустафа Джемілєв сказав, що бере на утримання дітей і матір чоловіка, який загинув від пострілу його сина. Ненавмисного, переконаний лідер Меджлісу. Разом із тим, він каже, що розділяє з сином відповідальність за цю трагедію.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG