Доступність посилання

ТОП новини

Меморандум радить Києву утримуватися від дій і заяв проти Митного союзу (ДОКУМЕНТ)


Україна може отримати можливість бути присутньою на засіданнях керівних органів Митного союзу і отримувати копії їхніх документів. Про це йдеться в проекті «Меморандуму про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною», ухваленому вчора в Астані, який публікує DT.UA.

Згідно з текстом документа, Україна отримує можливість брати участь у засіданнях Вищої Євразійської економічної ради, Ради Євразійської економічної комісій і колегії Євразійської економічної комісії без права участі в ухваленні рішень. Також Києву надається можливість направляти свої пропозиції в Євразійську економічну комісію.

По-друге, Україна «має право отримувати копії документів, ухвалених Вищою Євразійською економічною радою і Євразійською економічною комісією, за винятком документів, що містять інформацію обмеженого поширення (конфіденційних і для службового користування)».

По-третє, Україна «декларує наміри дотримуватися принципів, зафіксованих у документах, що формують договірно-правову базу Митного союзу і Єдиного економічного простору, і утримуватися від дій і заяв, направлених проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору».

По-четверте, «в цілях забезпечення взаємодії в рамках цього меморандуму та обговорення питань, пов’язаних із подальшим поглибленням співробітництва, Україна визначає свого представника, наділеного необхідними повноваженнями».

По-п’яте, у тексті документа йдеться про те, що «меморандум не є міжнародним договором і не створює прав і зобов’язань, регульованих міжнародним правом».

Документ має бути підписаний прем’єром України Миколою Азаровим у Мінську 31 травня під час засідання Ради голів урядів СНД. За інформацією DT.UA, переговори з узгодження тексту меморандуму тривають і в остаточний текст документа можуть бути внесені зміни.

Учора радник президента Росії Сергій Глазьєв заявляв, що рішення України про відновлення участі у євразійській економічній інтеграції буде несумісне з європейською інтеграцією, зокрема, з підписанням угоди про асоціацію з Європейським союзом.
XS
SM
MD
LG