Доступність посилання

ТОП новини

У Кіровограді хочуть більше повноважень, а не територіальної реформи


Кіровоград – Проект адміністративної реформи, озвучений народним депутатом від Партії регіонів Сергієм Гриневецьким, насторожив Кіровоград. Адже у моделі, що передбачає 8 регіонів замість 24 областей, Кіровоградщина ввійшла б до Київського регіону.

Говорити про оприлюднену Сергієм Гриневецьким модель адміністративно-територіальної реформи у Кіровограді погоджуються не всі громадські діячі та політики. Мовляв, вивчити пропозицію ще не встигли. Проте люди зі стажем держслужби думають, що нічого доброго очікувати не варто.

Колишній народний депутат та заступник голови Кіровоградської облради четвертого скликання Юрій Целих пам’ятає кілька подібних ініціатив. Застав Целих, як Кіровоградщині за радянських часів вже довелося побувати у складі іншого регіону. Тоді кошти область отримувала мізерні.

«Пам’ятаю, як були «совнархози» і нас відносили до Дніпропетровської області. І нам через пальці десь щось там упаде. Тоді ми щось і мали на Кіровоградщині. Все йшло на Дніпропетровськ. За ті пару років ми набагато відстали в економічному розвитку», – говорить Юрій Целих.

Нинішню реформу Целих теж вважає не на часі.

«Прийнята конституція. І Кіровоградська область, і інші виписані чітко. Змінити це якимсь законом неможливо, бо треба змінювати конституцію. А конституцію змінить нікому не вдасться у Верховній Раді, бо у них не вистачить 300 голосів», – запевняє колишній народний депутат Юрій Целих.

На думку Целиха, замість адміністративно-територіальної реформи треба змінити устрій на місці – прибрати адміністрації, щоб самоврядування повноцінно функціонувало. «Треба ліквідувати всі адміністрації і зробити, як у Франції, префектуру, яка б займалася своїми проблемами: дотримання конституції і законодавства. А все, що стосується життя місцевого, повинні у них бути законодавча і виконавча влади», – наголошує Юрій Целих.

«Просто так» звільнити державних службовців

Місцеве врядування не отримає більше коштів, навіть якщо скоротять апарат держадміністрацій, вважає колишній заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації та екс-депутат облради Богдан Андрющенко.

«Чесно кажучи, економії я не бачу. Просто так звільнити державних службовців – це мало реально. Вони просто змінять місце працевлаштування. Тобто фактично реального зменшення не буде. Більше того, коли територія зміниться, то треба буде вводити додаткові підрозділи, збільшувати штати і так далі. Не змінюється система управляння», – зазначає Богдан Андрющенко.

Незрозумілою називає він і заяву щодо збільшення владних повноважень на місцях, якщо скоротиться кількість центрів ухвалення рішень. І наводить приклад: «Ми хочемо, щоб кожна послуга на місцях була доступнішою для людини. Але якщо ми центр, умовно кажучи, управління і, по суті, той центр, до якого люди апелюють (вони звертаються до голови адміністрації, якщо виникає якась проблема), якщо цей центр переноситься за 300 кілометрів від Кіровограда, від цього стане краще?».

На думку досвідчених діячів Кіровоградщини, Україна таки потребує адміністративної реформи. Однак метою такої реформи має бути не подальша централізація влади, а децентралізація. Більше реальних повноважень варто делегувати органам місцевого самоврядування.

Сергій Гриневецький натомість посилається на думку вчених і каже, що завдяки такій територіальної оптимізації зменшиться кількість депресивних регіонів і зникне суттєва різниця в соціально-економічному розвитку.

* * * * * * * * * * *

У четвер в адміністрації президента запевнили, що всі розмови про зміну адміністративно-територіального устрою України, укрупнення областей чи інша подібна «ненаукова фантастика» є позицією окремих політиків та експертів – «проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні не містить жодного натяку на перекроювання карти територіального устрою України».
XS
SM
MD
LG