Доступність посилання

ТОП новини

У Росії опозиція заявила про розкрадення десятків мільярдів доларів із фондів Олімпіади (уточнено)


Борис Нємцов (л) і Леонід Мартинюк (п) представляють свій звіт у Москві, 30 травня 2013 року
Борис Нємцов (л) і Леонід Мартинюк (п) представляють свій звіт у Москві, 30 травня 2013 року
У Росії опозиційний діяч Борис Нємцов заявив у четвер, що загальний обсяг розкрадених при будівництві об’єктів до зимових Олімпійських ігор 2014 року в місті Сочі становить близько 25–30 мільярдів доларів США.

За його словами, він дійшов до цього числа, порівнявши первісний заявлений бюджет підготовки до ігор у 12 мільярдів доларів із нинішнім, який розрісся вчетверо і становить 51 мільярд доларів, і взявши до уваги те, які бували зростання бюджетів підготовки до попередніх Олімпійських ігор в інших країнах.

В оприлюдненому звіті «Зимова Олімпіада в субтропіках» його співавтори, співголова незареєстрованої опозиційної партії РПР-ПАРНАС Борис Нємцов і член опозиційного руху «Солідарність» Леонід Мартинюк, заявили, що на сочинській Олімпіаді вже поставлений перший рекорд – за кількістю витрачених бюджетних коштів, значну частину яких розікрали посадовці і будівельні компанії, причетні до будівництва олімпійських об’єктів.

За словами авторів звіту, найбільші контракти були віддані компаніям, які належать друзям президента Росії Володимира Путіна, без конкурсу.

Вони пропонують створити громадський комітет для розслідування злочинів при підготовці до цих Олімпійських ігор.

Як сказав Нємцов, його партія офіційно попросила Слідчий комітет Росії розсекретити всі матеріали розслідувань фінансових порушень у зв’язку з Олімпійськими іграми, а до Рахункової палати Росії звернулася з проханням подати точні дані про розкрадені в Сочі кошти.

Державні аудитори Рахункової палати вже не раз висловлювали занепокоєння різкими зростаннями бюджету сочинських ігор і рекомендували прокуратурі перевірити деякі з навколоолімпійських оборудок.

Бюджет підготовки і проведення останніх наразі літніх Олімпійських ігор у Лондоні 2012 року, значно ширших за розмахом, ніж зимові ігри, становив у перерахунку 14 мільярдів 300 мільйонів доларів США.
XS
SM
MD
LG