Доступність посилання

ТОП новини

Російські ракети С-300 вже в Сирії?


Пускова установка комплексу С-300 збройних сил Росії під час навчань, архівне фото
Пускова установка комплексу С-300 збройних сил Росії під час навчань, архівне фото
«Сирія отримала перші зенітні ракетні комплекси С-300 з Росії і скоро отримає ще», – процитувала ліванська газета «Аль-Ахбар» відеоінтерв’ю президента Сирії Башара Асада, яке вийде в ефір пізніше в четвер. Інтерв’ю покаже телеканал «Аль-Манар», контрольований союзниками Асада з ліванського угрупування «Хезболла». (Доповнено: Коли інтерв’ю вийшло в ефір, слів про С-300 в ньому не виявилося.)

Росія раніше заявляла, що буде постачати С-300 сирійській владі всупереч спротиву Заходу, пояснюючи це необхідністю стабілізувати ситуацію в регіоні. Днями заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, підтверджуючи факт угоди між Москвою і Дамаском про постачання С-300, заявив, що це – спосіб запобігти іноземній інтервенції до Сирії.

«Ми вважаємо цю поставку стабілізувальнм фактором і ми вважаємо, що подібні кроки багато в чому стримують деякі гарячі голови від можливості надання цьому конфліктові міжнародного характеру з участю зовнішніх сил», – повідомив Рябков.

Сполучені Штати виступають проти такого постачання ракет. Як заявив напередодні речник Білого дому Джей Карні із цього приводу, США «ясно заявили – як не раз вже робили в минулому – про своє глибоке переконання» в тому, що постачання зброї режимові Асада «не наближають нас до політичних перетворень, яких заслуговує Сирія». Разом зі США відмовитися від поставок Кремль закликали Франція й Ізраїль.

Москва: С-300 – система оборони, а не нападу

Москва ж наголошує, що С-300 – система оборони від повітряних атак і вона не може бути використана проти повстанців або населення.

Однак останнім часом у Москви лише додалося впевненості у своїх діях. Причиною цьому, на думку оглядачів, може служити непродовження ЄС ембарго на постачання зброї повстанцям у Сирії, що відкриває можливості для озброєння повстанців країнами Заходу.

У четвер міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив сирійську опозицію в намаганні зашкодити мирному процесові. Він розкритикував умови, які висуває сирійська опозиція для участі в пропонованій мирній конференції, маючи на увазі, що опозиціонери хочуть, щоб Башар Асад пішов із посади президента Сирії.

«Національна коаліція і в конференції не готова брати участь без попередніх умов, і ці умови не можуть бути виконані. І взагалі – ультиматумами ніхто не повинен розкидатися, і ця коаліція не має жодної конструктивної платформи», – наголошує російський міністр.

Росія разом зі США пропонують наступного місяця скликати міжнародну мирну конференцію щодо Сирії з участю і опозиційних сил, і представників влади цієї країни, проти яких воює збройна опозиція.

Конфлікт у Сирії триває вже понад два роки, а його жертвами стали більше ніж 80 тисяч осіб.

* * * * * * *

Коли в четвер увечері телеінтерв’ю Асада вийшло в запису в ефір, у ньому не було слів про прибуття до Сирії російських комплексів протиповітряної і протиракетної оборони С-300, про які з посиланням на заяву сирійського президента повідомляли до трансляції.

Згадуючи про те, що Росія нещодавно виконала частину деяких контрактів на постачання зброї, укладених раніше, керівник Сирії не говорив прямо, чи має на увазі саме системи С-300, постачання яких було передбачене одним із таких контрактів.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG