Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть у Донецьку провокації на опозиційному мітингу?


Донецьк – У Донецьку у п’ятницю пройде акція об’єднаних опозиційних сил «Вставай, Україно!». Проблеми з міською владою почалися відразу після того, як організатори мітингу подали заявку до міської ради, оскільки на площі біля облдержадміністрації, де мали зібратися люди після пішої ходи, як вияилося, будуть проводитися святкові заходи, присвячені Дню захисту дітей. Хто з лідерів опозиції відвідає Донецьк та чи будуть провокації з боку влади?

Міська влада відразу визначила свою позицію, заявивши, що площа біля облдержадміністрації зайнята для дитячого свята морозива. Опозиціонери змінювати маршруту не захотіли, хоч їм була запропонована центральна площа міста як альтернативне місце проведення мітингу.

Єдине, на що врешті-решт погодилися представники опозиції, – не йти до самої площі біля ОДА, а зупинитися біля пам’ятника Шевченкові, який стоїть на самому початку однойменного бульвару перед владною установою. Хоча і тут виникають питання, адже заявлено участь п’яти тисяч осіб, а місця біля пам’ятника дуже мало.

Місце зустрічі змінити не можна

Голова управління по зв’язках з громадськістю Донецької міської ради Максим Ровінський заявив, що питання з місцем проведення мітингу не політичне.

«У них є варіант на площі Леніна, варіант біля облдержадміністрації, але там діти. Є варіант біля пам’ятника Шевченку, там теж будуть діти. Але там місця менше, там легше. Я боюсь загадувати. Вони все перетворюють на політику, я говорю про механіку, а вони все перетворюють на політику», – каже він.

Ще один чиновник, голова Донецької ОДА Андрій Шишацький раніше заявляв, що мешканці Донецької області дадуть відповідь організаторам акції «Вставай, Україно!»

У свою чергу народний депутат, член фракції «Батьківщина» Олександра Кужель в інтерв’ю інтернет-виданню «Новости Донбасса» заявила, що маршрут визначений.

«Акція у Донецькій області. Чи можна сказати, що вона готується у складній обстановці? Ні, у звичайній для нас, у бойовій. Від оперного театру ми пройдемо пішки до пам’ятника Шевченкові. Там проведемо свою акцію і мирно розійдемося. У нас акція мирна. Вже є інформація, що до нас збираються вивести 500 ветеранів. Я залюбки їх всіх обійму», – каже Кужель.

Що значить неприїзд Кличка?

Водночас вже відомо, що на мітинг не приїде лідер партії УДАР Віталій Кличко, який поїде агітувати за кандидата у міські голови від своєї партії у місто Васильків Київської області.

Що це означає для опозиції та чи чекати у п’ятницю провокацій у Донецьку? На ці питання Радіо Свобода відповів місцевий політолог Олександр Клюжев.

«Влада більше програє від провокацій, ніж виграє, – вважає Клюжев. – Тому я думаю, що все ж таки реакція Партії регіонів буде стримана. Така тенденція, мені здається, зараз. Що стосується Кличка, то питання, чому він не міг зустрітися з виборцями цього тижня. З точки зору іміджу це удар по опозиції. Тому що з’являться публікації, що Кличко відколовся від «фашистів». Для опозиції це серйозний недолік, що не буде трьох лідерів. Тим більше, що з них Кличко найбільш лояльно сприймається у цьому регіоні».

В головному управлінні МВС України у Донецькій області запевнили Радіо Свобода, що докладуть всіх зусиль для дотримання громадського порядку. Однак ще достеменно невідомо, чи буде перекритий рух автотранспорту по вулиці Артема.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG