Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський і Кокс готують переїзд Тимошенко до Німеччини? (європейська преса)


Прага – Теми євроінтеграції України та намагання президента Віктора Януковича досягти компромісу з «євразійською трійкою» не сходять зі сторінок західної преси. В ЄС вважають, що поки що Україна не зробила якихось рішучих кроків у бік Митного союзу, які б завадили підписанню в листопаді угоди про асоціацію між Брюсселем та Києвом. Хоча там попереджають, що будь-яка співпраця України з Митним союзом не має «суперечити майбутнім зобов’язанням України у рамках угоди про асоціацію, включно з глибкою та всеохопною зоною вільної торгівлі, і не повинна зашкодити можливості її підписання». Польські політики підтверджують в Брюсселі, що ведуть справу до звільнення Юлії Тимошенко шляхом вивезення її до Німеччини на лікування.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що євродепутат від Польщі Яцек Саріуш-Вольський підтвердив у четвер в Брюсселі, що тривають переговори про «розв’язання проблеми виїзду Юлії Тимошенко з її звільненням з ув’язнення – для продовження лікування на території Європейського союзу». Член місії Європарламенту в Україні, колишній президент Польщі Александер Квасневський також сказав польським журналістам, що вони з Патом Коксом активно працюють над розв’язанням проблем, котрі заважають підписанню угоди про асоціацію ЄС з Україною. Квасневський додав до цього, що для підписання такої угоди Україна мусить виконати три суттєві умови: запровадити реформи правової системи, удосконалити виборче законодавство, а також розв’язати проблему Тимошенко. Польський спецпосланець до України також повідомив, що вони з Коксом повернуться до Києва в середині червня, щоб «побачити, котра із запропонованих пропозицій виявиться реалістичнішою, а котра – ні».

Експерти також вважають, що факт інтенсивних переговорів про виїзд Тимошенко до Німеччини підтвердив і заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін. Польська газета повідомляє, що минулого тижня Квасневський і Кокс, як виглядає, обговорювали пропозицію від’їзду Юлії Тимошенко до Німеччини з нею самою у лікарні в Харкові. Видання з Варшави також наводить думки експертів, котрі кажуть, що влада президента Януковича не може поки погодити з Тимошенко умови такого від’їзду з України, включно з її згодою та гарантією не займатися за кордоном політичною діяльністю. Сама Тимошенко, як кажуть джерела польської газети, натомість вимагає скасування 7-річного вироку, закриття всіх порушених проти неї в Україні справ та, звичайно ж, не погоджується припинити при цьому займатися політикою. Яким буде компроміс і чи він можливий у якомусь з варіантів, аналітики поки що не можуть сказати, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Московська «Независимая газета» цитує заяву для преси у Брюсселі речника єврокомісара ЄС з політики розширення Петера Стано, котрий наголосив, що «будь-яка форма співпраці України та Митного союзу не повинна суперечити майбутнім зобов’язанням України у рамках угоди про асоціацію, включно з глибокою і всеохопною зоною вільної торгівлі, та не повинна зашкодити можливості її підписання». Експерти також не сумніваються, що президент Віктор Янукович під час своєї зустрічі у Києві з віце-президентом Європарламенту Яцеком Протасевичем також вів мову про готовність Києва виконати всі умови для підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

Видання також цитує чільників МЗС України та віце-прем’єра уряду в Києві, котрі заспокоюють ЄС у тому, що меморандум про співпрацю України з Митним союзом, який у п’ятницю в Мінську підпише Микола Азаров, є лише рамковим документом про початок переговорів про можливі форми співпраці України та євразійських структур, і він ні до чого Київ не зобов’язує.

Ще одна польська газета – Rzeczpospolita – повідомляє про останні опитування українців щодо їхніх міжнародних інтеграційних настроїв. Газета з Варшави констатує тут, що, згідно з даними опитування Інституту Горшеніна в Києві, якби сьогодні в державі проводили референдум про те, куди Україні вступати, то понад 45 відсотків українців за вступ до ЄС, близько 35 відсотків опитаних були б проти цього. За прискорення євроінтеграції виступає майже 42 відсотки українців, за входження до Митного союзу – до 38 відсотків, за повну самодостатність – 15 відсотків. За ліквідацію віз до Європи виступає майже 90 відсотків українців, і лише трохи більше 20 відсотків відвідували котрусь із західних країн.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG