Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС вивчать документи про співпрацю України з Митним союзом – глава МЗС Литви


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус
У Європейському союзі мають намір вивчити документи, які підписує Україна з Митним союзом про подальшу співпрацю. Про це заявив міністр закордонних Литви Лінас Лінкявічус.

«Те, що робиться в контексті співпраці з Митним союзом, має бути ретельно вивчене стосовно того, чи є суперечності з євроінтеграцією», – сказав литовський міністр сьогодні в Києві.

Лінкявічус додав, що важливо зрозуміти, чи не суперечитиме співпраця України з Митним союзом положенням щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. «Простіше кажучи, якщо перейти межу в торгівлі з Митним союзом, то не можна тоді підписувати договір із Євросоюзом, тут треба обирати», – сказав міністр.

Глава МЗС Литви уточнив, що не має на увазі припинення будь-яких зв’язків із якимсь об’єднанням, однак Київ має обрати свій напрям, адже в різних організацій різні правила і вимоги.

«Дуже хочеться бути там і там, але іноді не виходить», – сказав Лінкявічус.

Водночас міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що меморандум про поглиблення співпраці між Україною та Євразійською економічною комісією (ЄЕК), який передбачає надання Києву фактично статусу спостерігача у Митному союзі, не перешкоджає євроінтеграції України.

«Меморандум має технічний характер, адже у статутних документах Митного союзу поняття «спостерігач» не визначене. Меморандум дозволяє українцям брати участь у засіданнях Митного союзу без права голосу. Цей Меморандум не має юридично обов’язкового характеру, це організаційний документ. Цей документ незабаром буде оприлюднений на сайтах органів виконавчої влади України», – сказав Кожара.

Україна і Євразійська економічна комісія (керівний орган Митного союзу) сьогодні домовилися про поглиблення взаємодії. Меморандум про це підписали у Мінську прем’єр-міністр України Микола Азаров і голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко.

Цей меморандум передбачає участь України в роботі Євразійської економічної комісії та її структурах. При цьому українська сторона також зможе отримувати копії документації комісії у випадку, якщо вона не буде конфіденційною.

Литва головуватиме в Європейському союзі з 1 липня 2013 року. У листопаді її столиця – Вільнюс – прийматиме саміт Східного партнерства, на якому очікується підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
XS
SM
MD
LG