Доступність посилання

ТОП новини

«Липові» каштани ставлять крапку на кар’єрі Попова?


Київ – Чи вплине «каштановий скандал» на політику київської влади? Політтехнологи та громадські активісти у цьому сумніваються. Кажуть, що проблема у її структурі, відтак корупція лишатиметься і надалі. Натомість провладні депутати такі закиди називають надто заполітизованими. Кажуть, що Олександр Попов набагато ефективніший керівник, ніж його попередник – Леонід Черновецький.

«Історичний момент. Ми хотіли бути до нього причетні», – наголошував у квітні очільник КМДА Олександр Попов, висаджуючи каштани на Хрещатику. Тоді ще ніхто не підозрював, наскільки ця історичність вагома. Адже не минуло і місяця, як розрекламовані київською владою, спеціально закуплені в Італії «найвитриваліші каштани» «Бріотті» розцвіли і виявились не червоними, а звичайними білими кінськими, які можна купити в Україні.
Каталог фірми-постачальника каштанів
Каталог фірми-постачальника каштанів

Між тим, у багатьох виникли запитання не лише щодо кольору, але й до ціни дерев – 6 тисяч гривень за один каштан (про що заявляли свого часу спонсори). У каталозі фірми-постачальника зазначено, що саджанці діаметром 15-20 сантиметрів, які висадили на Хрещатику, можуть коштувати щонайбільше 220 євро за штуку (тобто трохи менше 2,5 тисяч гривень). І навіть якби для Хрещатика закупили найдорожчі «Бріотті», вартість одного каштану все одно не перевищила би 5 тисяч гривень.

Щоб з’ясувати ситуацію, Радіо Свобода спробувало зв’язатися із фірмою-постачальником скандальних дерев Vivai Sandro Bruschi. Утім, директор компанії Сандро Брускі погодився на спілкування з журналістом лише при зустрічі.

За «липові» каштани мають відповідати представники КМДА – Березовець

Столичні чиновники натомість, звільнивши керівника «Київзеленбуду» у Шевченкіському районі Олександра Цимбалюка, заявили: «липові» каштани – підстава італійців, які «або помилилися, або ж у змові з фірмою-постачальником». Відтак, задля з’ясування стосунків, КМДА відправило до Італії спеціальну делегацію.

Тим часом політтехнолог Тарас Березовець називає такі дії столичної влади неправильними. Каже, що покарання за «липові» каштани повинні були нести насамперед представники КМДА. Зокрема – сам Попов.

Каштани – це річ, яка є святою для більшості киян. І коли вже крадуть фактично найсвятіше, то зрозуміло, що ніхто не буде ділити себе на прихильників Попова чи прихильників опозиції
Тарас Березовець
«Головне – на чому крадуть. Каштани – це річ, яка є святою для більшості киян. Це – символ міста. І коли вже крадуть фактично найсвятіше, то зрозуміло, що ніхто не буде ділити себе на прихильників Попова чи прихильників опозиції, бо для всіх киян це – абсолютно неприйнятно. Це ганебно», – наголошує він.

Відтак, разом із низкою інших управлінських прорахунків (зокрема сніговим колапсом) це «фактично ставить крапку» на кар’єрі Попова як градоначальника, підсумовує Березовець.

Каштани пересадять зі знижкою?

Тим часом громадський активіст Ігор Луценко сумнівається, що київська влада зробить бодай якісь висновки із «каштанового скандалу» і змінить свою політику. Адже проблема криється у її структурі.

«На крісло голови КМДА посаджена людина, яка не має реальних важелів впливу. А гроші системно крадуть абсолютно не підконтрольні цій людині особи, які займаються просто менеджментом фінансових ресурсів і ні від кого не залежать. І те, що на такому вони не змогли утриматись чи то від помилки, чи то від свідомої афери, свідчить про те, що масштаби зловживань на київській зелені просто величезні», – говорить активіст.

Натомість член парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, регіонал Анатолій Близнюк називає подібні звинувачення безпідставними та заполітизованими. Каже, що проблема не в Попові, який на відміну від Черновецького є ефективним керівником, а у «неправильних ринкових відносинах».

«Все через те, що у нас все робиться так: «Іван Петрович сказав, беремо оце». Відтак Іван Петрович має за це відповідати. А ми повинні перейти до ринкових відносин, щоб у договорі було записано, хто, що, і якщо не так, то так. Це цивілізована практика», – каже депутат.

Наразі ж за зловживання при закупівлі каштанів прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження на підставі фактів розтрати та привласнення бюджетних коштів на суму майже мільйон гривень, встановлених спеціальною перевіркою.

Водночас у «Київзеленбуді» запевняють, що домовилися з італійською стороною про заміну висаджених дерев. Можливо, навіть зі знижкою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG