Доступність посилання

ТОП новини

В цій Київраді лишилися лише ті, хто хоче красти – Ігор Луценко


Ігор Луценко про київські вибори у 2015 році
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Активіст громадської кампанії «Збережи старий Київ» Ігор Луценко розповів, як ставиться до проведення виборів київської міської влади у 2015 році. На думку громадського активіста, подальша діяльність депутатів столичної міськради є незаконною. Рішення Конституційного суду він вважає недостатньою причиною для того, «щоб ми мучилися з цими негідниками і крадіями ще 2 з половиною роки». Ігор Луценко також пояснив, чому має намір завадити працювати цьому складові Київради надалі.

– Якою була Ваша реакція, коли Ви почули про те, що вибори відбудуться аж у 2015-му?

– Абсолютно ніякого здивування. І навіть певна радість, що в людей, які раніше сумнівалися, що, можливо, десь там на верхах вирішать позитивно для нас, надії ці лишили. Можна лишити ці надії в минулому і працювати, розуміючи, що іншого виходу, крім як боротися, нема.

– Тобто, план на найближчий час – боротьба? Правильно?

– Ну, безумовно, ми не можемо погодитися з тим, що в нас у Києві не буде самоврядування, при цьому не до 2015-го, як це можна зрозуміти, а взагалі. Бо навіщо, якщо зараз це скасували, то що їм завадить скасувати в 2015 році реальні вибори?

Кажуть, вибори намагаються відкласти, бо сумніваються у перемозі провладного кандидата. Чи це так?

– Не сумніваються, вони просто бачать, що кандидат не виправдовує ці кошти і зусилля, які в нього вклали. Бачимо це по снігопадах, київських каштанах… І в цій ситуації просто нема виходу, як скасовувати місцеве самоврядування в Києві, ось таким чином через Конституційний суд так званий.

– Але ж Конституційний суд аргументував своє рішення тим, що таким чином проведення виборів в Україні синхронізується. Хіба судді не мають рації?

Це недостатня причина для того, щоб ми мучилися з цими негідниками і крадіями ще 2 з половиною роки
– Однозначно це рішення не є правовим. І нічого дивного в неправовому рішенні нема, бо в нас нема Конституційного суду, тобто спосіб, у який формуються орган і ким він контролюється людей не влаштовує. Нам потрібне незалежне судочинство, а не люди, яким пишуть їхні рішення десь.

Що стосується саме самої букви закону, то, так, правильно, 5 років. Цю норму було порушено. З якої підстави? Просто, щоб нібито синхронізувати наше київське самоврядування з всеукраїнським. Я вважаю, що це недостатня причина для того, щоб ми ще мучилися з цими негідниками і крадіями, більшістю Черновецького, а нині більшістю Попова, ще 2 з половиною роки.

– Ви роздавали чорні мітки депутатам Київради. Що означає ця акція?

Кожен депутат отримав персональне звернення про те, що він далі не має права щось там робити як депутат Київради
– Це насправді ми розглядаємо навіть як важливий юридичний крок. Тобто ми всім показуємо, що ми повідомили цих людей, що в них нема права, що вони не мають права ні землею, ні комунальним майном розпоряджатися, щоб вони розуміли свою юридичну кримінальну відповідальність за свої дії. А чорна мітка – це художнє оформлення, насправді ж це серйозна юридична дія. Ми попереджали, кожен депутат отримав персональне звернення, достатньо обґрунтоване, підписане реальною фізичною особою про те, що він далі не має права щось там робити як депутат Київради.

– У київській «Батьківщині» заявили, що опозиційні депутати Київради не братимуть участі у жодному голосуванні, але будуть сидіти у залі й фіксувати «все незаконне голосування для того, щоб при зміні влади відповідно до законодавства відкрити кримінальні справи». А Кличко сьогодні заявив: «Депутати нашої фракції в Київраді заявляють про припинення своїх повноважень. Ми не братимемо участі в діяльності нелегітимного органу». Це адекватні дії опозиції для обставин, що склалися?

– Я, чесно кажучи, не очікував, що вони будуть наскільки радикальні, але вони вчинили так, як справжня опозиція.

Це дуже важливо. Тепер ми бачимо, що в цій Київраді лишилися лише ті, хто хоче красти. Всі люди, які будуть там збиратися, киянам не потрібні. Їх можна оптом називати негарними словами, або навіть і не пускати на засідання, коли вони збиратимуться їх проводити.

– Ви анонсували акцію в день, коли закінчується каденція цього скликання Київради. Який формат? Якими будуть вимоги? На яку реакцію очікуєте?

– Ми прийдемо туди заявити, що ми не дамо більше працювати цій Київраді. Йде мова про фізичне недопущення до так званої роботи цих так званих депутатів. Це дуже важливо для їхніх «інвесторів». Тому що, якщо вони будуть платити за ці землевідводи, то це матиме дуже сумнівні наслідки. Не треба в це вкладати гроші.

Друга позиція. Особисто я закликаю записуватися у «загони безпеки». У цей період міжвладдя киянам треба себе захищати. Зараз у нас за інерцією продовжують красти наше майно, наші парки і сквери… До цього було багато землевідводів. Скасовувати всі ці землевідводи нема кому. Міліція у нас..? – Знаємо, яка міліція. – Суди? – Бачимо, який суд.

Вихід лише один: треба об’єднуватись і захищатися, аж поки ми не виберемо офіційний легальний орган, який представлятиме наші інтереси.

– Чи готові будуть кияни боротись за право обирати не у 2015-му, а зараз?

Народ надзвичайно радикальний. Зараз активісти і політики працюють, скоріше, на стримування цього неосмисленого бунту, а не на підняття народу
– Процес вже запущено. Те, що «Батьківщина» і УДАР «обнулили свої списки» – це вже надзвичайно серйозний сигнал для людей. Вони почнуть думати. І багато хто починає розуміти, який зв’язок між вирубками в Києві і цими абстрактними тлумаченнями Конституції. Це стає все більш і більш очевидно.

Крім того я скажу, що народ надзвичайно радикальний. Зараз активісти і політики працюють, скоріше, на стримування цього неосмисленого бунту, а не на підняття народу. Люди кажуть: «Нам набридло ходити на мирні акції. Давайте вже щось інше…». Ми відповідаємо: «Так не можна! Так і хочуть від нас якихось неправильних дій».

Народний депутат Олександр Чорноволенко заявив, що опозиція знайшла спосіб обійти рішення Конституційного суду і провести вибори в Києві у жовтні цього року. Це можливо?

− Абсолютно це невірогідно. Бо, якщо вони вже вирішили не давати нам виборів, то знайдуть спосіб на той спосіб, котрий знайшов Чорноволенко. Обов’язково. Це їм простіше, ніж будь-що. Тому лише загроза для їхньої влади може бути тим юридичним, економічним, політичним стимулом, який змусить їх повернути нам право на самоврядування. Лише загроза їхньому становищу на сьогодні це єдиний фактор, він позаюридичний звісно. Зараз мусимо думати лише про позаюридичний механізм.

− Які має наміри зараз цей активний сегмент київського суспільства, який ви представляєте, так звану вуличну опозицію, якщо парламентська опозиція…

− Я думаю, що це питання самозбереження і виживання опозиції. Все-таки бути з нами, а не погоджуватися на 2015 рік. І ми бачимо, що вони це розуміють і готові діяти правильно. Я чув надзвичайно багато радикальних слів від опозиції, мені радісно було їх чути. Я оптимістично налаштований, що вони теж будуть працювати, і ми разом чогось таки доб’ємося. Або самоутворення самоврядування або тих рішень від Верховної ради, ще інституцій, які потрібні, щоб мирно і офіційно, в звичайному порядку призначити оці позачергові вибори (чи чергові, це вже неважливо).

− Поясніть про «самоутворення самоврядування». Як це може бути?

Нам треба усім розбитися по районам і захищати одне одного
− Нам треба усім розбитися по районам і захищати одне одного. Тобто це основа нашої діяльності. В кожному районі знайдеться 10 точок, які весь час будуть тримати нас, так би мовити, в гарній фізичній формі. Це парки, сквери, прибудинкові території, кіоски, які стоять не там, де треба. Маса проблем у Києві, маса зазіхань на права киян. Захищатися буде від чого. І ми не бачимо розуміння, що треба зупинятися. Бо люди накрали і крадуть більше-більше-більше, і їх не можна зупинити інакше ніж безпосередньо ненасильницьким спротивом.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG