Доступність посилання

ТОП новини

Спецназ проти народу. Кого захищає міліція під час масових акцій?


Київ – За президентства Віктора Януковича в Україні знову почали використовувати правоохоронні органи для блокування опозиційних виступів. Коли сама Партія регіонів була в опозиції, то її прихильники вільно ставили намети у Маріїнському парку столиці та проводили акції на майдані Незалежності. Тепер проти опозиційних та громадських активістів виводять спецпідрозділи МВС.

На початку свого президентства Віктор Янукович звернувся до правоохоронних органів з категоричною вимогою «працювати для людини і заради людини». Президент наголосив «на неприпустимості навіть поодиноких випадків порушення закону працівниками міліції , корупційних дій чи насильства над особистістю».

«Такі дії правоохоронців руйнують авторитет держави, підривають довіру до закону. Кожна людина має відчувати себе захищеною. Головне – кожен має відчувати підтримку і бути впевненим, що держава стоїть на захисті його життя та інтересів», – сказав Янукович.

Та вже підсумовуючи свої досягнення за перші сто днів перебування на посаді президента, Віктор Янукович не зміг почути критику на свою адресу, оскільки спецпідрозділи МВС не дали опозиційно налаштованим громадянам навіть постояти з плакатами перед палацом «Україна», де виступав президент. Палац обнесли секційним парканом й за нього пропускали лише прихильників президента.

З того часу спецпідрозділи МВС постійно беруть участь у блокуванні акцій громадських активістів та прихильників опозиції.

Використання спецпідрозділів та міліції не за прямим призначенням, тобто не для забезпечення правопорядку, а для блокування громадських акцій, призвело до того, що 18 травня у Києві правоохоронці не захистили журналістів, яких били у них на очах.


Верховна Рада проголосувала за створення тимчасової слідчої комісії, що теж розслідуватиме цей інцидент. А міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, виступаючи у парламенті, пообіцяв, що «міліція захищатиме усіх громадян».

Події у Києві 18 травня показали, що міліція «були частиною злочинного плану, що мав призвести до громадських протистоянь», сказав в ефірі Радіо Свобода народний депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець. Міліція має виконувати правоохоронні функції, а не «поліцайські», наголосив він.
«Міліція не повинна виконувати «поліцайські» функції» ­– депутат Ємець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Акція опозиції «Вставай, Україно!» у Донецьку 31 травня, попри заяви представників опозиції про можливі провокації й перешкоджання, пройшла спокійно. Міліція стежила за порядком, але не блокувала проведення акції . Влада продемонструвала, що знає, яких саме правил мають дотримуватися правоохоронці під час масових акцій.

Використання ж правоохоронців для боротьби з політичними опонентами та громадськими активістами знизило й без того рекордно низький рівень довіри до міліції. За квітневими дослідженнями Інституту соціології НАНУ, міліції повністю довіряє лише 1% опитаних громадян. Рівень недовіри до міліції на сході країни вищий, аніж на заході.

Чи довіряють донеччани міліції?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

28.05.2013
Дії української міліції далекі від елементарних стандартів

Міліція не справляється зі своєю правоохоронною функцією і сама найбільше шкодить своєму іміджу, вважають донецькі експерти далі
Специфічна кадрова політика у системі Міністерства внутрішніх справ, низький рівень заробітної плати міліціонерів, «покривання» керівництвом злочинів підлеглих й «кругова порука» в системі призвели до того, що громадяни сприймають правоохоронців, як основних порушників їхніх прав.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG