Доступність посилання

ТОП новини

Центр Одеси очистили від повалених дерев і розшукують невідомих героїв


Одеса – Станом на понеділок вся центральна частина Одеси повністю очищена від дерев та гілок, що впали під час буревію, що трапився тут у ніч із 31 травня на 1 червня. Втім, говорити про ліквідацію усіх наслідків стихії ще зарано. Слід чимало зробити для поновлення електро- та газопостачання в Одесі та околицях. Ремонту потребують лінії електротранспорту, пошкоджені негодою споруди.

Буквально 18 хвилин потужного вітру з дощем, блискавицями, а подекуди і з градом – і місто стало буквально невпізнанним. Наступного ранку повсюди можна було бачити розкидані уламки дерев – їх у місті впало десь зо 3 тисячі, обірвані трамвайні та тролейбусні дроти, пошкоджені некапітальні споруди.

Дехто із городян навіть злякався, що й до нас дісталися торнадо, чию руйнівну дію нерідко останнім часом спостерігали по телебаченню.

Директор Гідрометцентру Чорного та Азовського морів Віктор Ситов зазначає: «У даному випадку ми спостерігали проходження холодного фронту, який супроводжувався великими перепадами тиску, а це викликало перенесення повітряних мас і посилення вітру до стихійних показників – тобто з перевищенням показника у 25 м/с. Такі явища ми спостерігали останнім часом в Одесі і Роздільній».

Не схильний переоцінювати стихію і начальник Головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій України в Одеські області Володимир Боделан.

«Я не пригадую такого сильного вітру, але ще раз кажу – немає якоїсь божевільної катастрофи. Як трапився шторм, всі служби виявилися готовими. Якихось проблем, з якими ми не могли би впоратися спільно з комунальними службами міста та іншими підрозділами й міністерствами, немає», – зауважив Боделан.

Уникнути слабкої ланки

На жаль, саме робота комунальників таки викликала нарікання. Володимир Боделан закидав їм те, що до дев’ятої ранку після буремної ночі ніхто з них не вийшов розбирати завали.

Міському голові Одеси Олексію Костусєву дорікали за те, що тієї ночі він розважався в елітному клубі і не відреагував негайно на повідомлення про стихію.

Натомість в облдержадміністрації вже через півгодини після буревію був створений оперативний штаб, чиї рішення голова облдержадміністрації Едуард Матвійчук назвав обов’язковими для всіх органів влади у місті, незалежно від галузевої приналежності, і пригрозив кадровими рішеннями для тих, хто не знайде сил відзначитися при ліквідації наслідків лиха.

На жаль, не обійшлося й без людських втрат – один чоловік загинув від ураження струмом, 5 одеситів були госпіталізовані. Міський голова розпорядився надати матері загиблого 100 тисяч гривень муніципальної допомоги. А керівник облдержадміністрації повідомив, що одеська ситуація перебуває на особистому контролі у глави держави.

«Вже підготовлені відповідні розпорядження президента, в яких завдання поставлені – в тому числі і перед центральними органами влади, в тому числі і щодо додаткового фінансування для того, щоб ми вийшли із тієї скрути, в якій опинилися», – зазначив Матвійчук.

Як нагріти руки на вітрові?

Пересічні одесити на цю непересічну ситуацію реагували по-різному. Хтось намагався бодай якось заробити на лихові. Найбезневиннішими були спроби розжитися дармовими дровами для дач та пікніків. Втім, місцеві агенції повідомляли й про скарги одеситів, із яких енергетики вимагали по 50 гривень для прискорення ремонту електроліній. Володимир Боделан розповів і про спроби «під шумок» домогтися й ремонту дахів, чий поганий стан із бурею не був пов’язаним.

Однак прикладів сумлінності та благородства було, мабуть, більше. Рятувальники високо оцінили негайну підтримку, надану одеськими правоохоронцями та військовими Одеського гарнізону. До боротьби зі стихією долучилися і добровольці.

«Протягом всієї ночі працювало кілька хлопців, на квадроциклах, які приїхали зі власними бензопилами – молоді хлопці, без жодних позначок, просто ставали поруч із рятівниками і виконували таку ж роботу, так само відповідально», – каже головний рятівник Одещини Володимир Боделан. Він обіцяє знайти героїв, які поки що залишаються невідомими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG