Доступність посилання

ТОП новини

Зі справи Політковської зникли докази


Москва – У Московському міському суді, де напередодні почався новий процес у справі про вбивство журналістки Ганни Політковської, сьогодні оголосять ухвалу за підсумками попередніх слухань. Проте вже зараз відомо, що зі справи зникли важливі докази, і захист наполягає, що це є приводом повернути її до прокуратури.



Оглядача «Новой газети» Ганну Політковську вбили в жовтні 2006 року в під'їзді власного будинку в Москві. Перший розгляд цієї справи, що проходив в Московському окружному військовому суді наприкінці 2008- початку 2009 року, завершився виправданням обвинувачених.

Присяжні визнали невинними всіх підсудних: співробітника УБОЗ Сергія Хаджікурбанова, братів Джабраїла та Ібрагіма Махмудових і підполковника ФСБ Павла Рягузова. Однак Військова колегія Верховного суду Росії цей вирок скасувала.

Під час попередніх слухань, які, відповідно до закону, проходять за закритими дверима, обговорюють процесуальні питання майбутнього судового розгляду. Серед них – визначення форми судочинства: підсудні (а їх тепер п'ятеро) підтвердили заявлені раніше клопотання про розгляд справи за участю присяжних.

Зниклі докази?

У понеділок адвокат обвинувачених Мурад Мусаєв заявив, що із матеріалів справи зникли докази невинності його клієнтів.

«Із матеріалів старої кримінальної справи, повернутої прокурору, зник цілий масив доказів, причому переважно доказів невинуватості обвинувачених. З матеріалів справи зник протокол впізнання підсудного Павлюченкова, який нині засуджений, а раніше був свідком. І з матеріалів справи зникла ціла низка протоколів допитів свідка, який бачив людей, що стежили за Ганною Політковською і упізнавав їх на відеозапису з магазину «Рамстор». Це грубе порушення права на захист у будь-якій кримінальній справі», – сказав Мусаєв.

Сім’я Політковської підтримує клопотання захисту

Адвокат потерпілої сторони, сім'ї Ганни Політковської, Ганна Ставицька підтримала частину заявлених захистом клопотань.

«Ми завжди стояли на позиції дотримання закону і, тому ми вважаємо, що в тому випадку, якщо дійсно порушені права обвинувачених на захист, то ми не можемо перешкоджати прокурору і тому деякі клопотання захисників ми підтримали», – розповіла адвокат.

Чи зберуться влітку присяжні?

На думку судового оглядача російської служби Радіо Свобода Мар'яни Торочешнікової, повернути справу прокурору під приводом формального усунення недоліків варто і з інших причин.

«Якщо говорити не тільки про законні підстави для повернення справи прокурору, взагалі, напевно, не варто було б так поспішати з її переданням до суду. Адже влітку буде дуже складно не тільки сформувати колегію присяжних, але і довести цей процес до кінця з тим же складом присяжних, які візьмуться його розглядати», – зауважує оглядач.

У свою чергу прокурори просили на попередніх слуханнях продовжити на півроку запобіжні заходи для обвинувачених. Двоє з них – Джабраїл та Ібрагім Махмудови – перебувають під підпискою про невиїзд. Їхній брат Рустам перебуває під арештом з кінця травня 2011 року. Лом-Алі Гайтукаєв і Сергій Хаджікурбанов, засуджені раніше за інші злочини, в тому ж 2011 році з колоній, в яких вони відбували покарання, були переведені до московських слідчих ізоляторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG