Доступність посилання

ТОП новини

У Росії мер Москви вирішив змагатися на виборах і йде у відставку


Сергій Собянін оголошує про майбутню відставку і підтримує прямі вибори мера, Москва, 4 червня 2013 року
Сергій Собянін оголошує про майбутню відставку і підтримує прямі вибори мера, Москва, 4 червня 2013 року
Мер столиці Росії Москви Сергій Собянін заявив у вівторок, що планує найближчим часом подати президентові прохання про відставку, щоб позмагатися за цю ж посаду у дострокових прямих виборах.

За його словами, обраний мер зможе захищати інтереси мешканців російської столиці ефективніше, бо матиме політичну підтримку москвичів.

Собянін, призначений на мерську посаду 2010 року, також підтримав під час засідання Громадської ради при мері Москви ідею дострокових виборів мера у вересні, щоб вони збіглися з виборами губернатора Московської області.

Чергові вибори мали б відбутися 2015 року.

Оглядачі вважають, що участь у дострокових виборах збільшує шанси Собяніна на перемогу, бо його супротивники матимуть тільки три місяці на підготовку.

Прямі вибори керівників російських регіонів, а Москва становить окремий регіон, у Росії повернули минулого року після восьмирічної перерви; протягом того часу голів суб’єктів федерації в Росії взагалі не обирали – законодавчі органи російських регіонів тільки затверджували на посаді кандидатів, яких їм подавав президент Росії. У Москві нинішні вибори мера будуть перші за десять років.

Водночас інший закон надав право регіонам відмовлятися від прямих загальнонародних виборів своїх керівників і передавати це повноваження законодавчим органам цих регіонів; кілька суб’єктів федерації вже скасували прямі вибори керівників. Опозиція побоювалася, що цим правом скористаються і два найбільші міста Росії, які є окремими регіонами: столиця Москва, а також Санкт-Петербург.
XS
SM
MD
LG