Доступність посилання

ТОП новини

Азаров шантажує Україну Митним союзом?


Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час розширеного засідання Ради глав урядів країн СНД у Мінську, 31 травня 2013 року
Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час розширеного засідання Ради глав урядів країн СНД у Мінську, 31 травня 2013 року
Київ – Без присутності на євразійському торговельному ринку Україну чекає зріст безробіття і соціальний регрес – такий прогноз озвучив у середу на засіданні уряду прем’єр Микола Азаров. При цьому він наголосив, що до участі у процесах європейського ринку Україна поки що не готова. Такі заяви представники опозиції називають маніпулятивними і заполітизованими та зауважують, що чинна влада свідомо перешкоджає економічній євроінтеграції.

Втрату робочих місць через закриття підприємств, конструкторських бюро та наукових інститутів, зменшення пенсій, а також соціальний регрес прогнозує Україні прем’єр-міністр Микола Азаров. За його оцінками, це неминуче станеться у разі її відмови від економічних відносин із Митним союзом – «новою реалією традиційного та надзвичайно важливого для України ринку».

Ми не можемо ігнорувати, а тим більше втрачати жодного ринку
Микола Азаров
«Я звертаюсь до політиків, які виступають проти співпраці з Євразійським економічним об’єднанням: ви візьмете на себе відповідальність? Чи, може, нам хтось компенсує такі величезні втрати? Куди Ви штовхаєте Україну? Ми не можемо ігнорувати, а тим більше втрачати жодного ринку, особливо такого, де українські товари безумовно конкурентоздатні, користуються попитом на роки вперед», – зазначив Азаров.

Товарообіг між Україною та Європою зростає – Ляпіна

Прем’єр наголошує, що нині Україна постачає державам Митного союзу труби, залізничні рейки, вагони, космічну техніку, електротехнічні вироби, авіаційні двигуни та, зокрема, сільськогосподарську продукцію. Що ж до діяльності на ринку ЄС, то, за словами Азарова, вона до цього поки що не готова: заважає її «непереозброєна» промисловість.
Між тим член парламентського комітету з питань економічної політики, депутат від «Батьківщини» Ксенія Ляпіна наголошує, що влада свідомо уникає інноваційних оновлень на тих українських підприємствах, які цього потребують.

Застарілі підприємства тільки і можуть, що державні гроші отримувати, відмивати, а потім розповідати, які вони бідні і нещасні
Ксенія Ляпіна
«Вони просто не хочуть займатися програмами переоснащення. Насправді переважна більшість підприємств, які є сьогодні конкурентоспроможними, чудово готові до європейського ринку! Про це свідчить зростаючий товарообіг України з Європою. А от застарілі підприємства не готові до конкурентної боротьби і в самій Україні. Вони тільки і можуть, що державні гроші отримувати, відмивати, а потім розповідати, які вони бідні і нещасні», – каже вона.

Відтак подібні заяви прем’єра Азарова Ксенія Ляпіна називає маніпуляціями. Зауважує, що економічні відносини він підміняє «політичними забаганками», які не мають нічого спільного з реальними економічними процесами.

Обмеження торгівлі невигідне і Росії?

Із тим, що Азаров перебільшує, погоджується й аналітик Центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін. За його словами, навіть якщо Митний союз вводитиме якісь санкції чи створюватиме додаткові бар’єри, Україна завжди матиме змогу переорієнтуватися на інші ринки. І не лише Європи, але й Азії чи Південної Америки. Утім у реальність настільки критичної ситуації експерт не вірить.

Багато українських підприємств належать російським інвесторам, які торгують із Росією
Ільдар Газізулін
«Важко уявити, щоб Росія перестала закуповувати українські вагони і замінила їх імпортом японських, німецьких чи власних. Окрім того багато українських підприємств належать російським інвесторам, які торгують із Росією. Відтак, якщо раптом уявити собі якусь повномасштабну торговельну війну, вони також постраждають. Тому нікому не вигідне це обмеження торгівлі», – зауважує експерт.

Водночас трактувати як політичний шантаж подібні заяви прем’єра Азарова Газізулін не радить. За його словами, Азаров просто вкотре наголошує, що Україна має цінувати можливості доступу до кожного з вигідних їй ринків.

Тим часом у самому уряді запевняють, що «наполегливо працюють» над пошуком нових ринків, зокрема ведуть переговори про створення зон вільної торгівлі з Канадою, Ізраїлем, Туреччиною, Сербією, Сінгапуром та В’єтнамом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG