Доступність посилання

ТОП новини

Хто винен у загибелі дитини в санаторії «Юність»?


Львів – Сьогодні у Львові батьки, рідні, друзі, вчителі прощаються з 10-річною Діаною Сідельник, яка 30 травня загинула у кримському дитячому санаторії «Юність». Наразі слідство з’ясовує причини трагедії, а в Криму працює комісія МОЗ. Але відкритим залишається питання – яким чином реалізовувалися путівки до непридатного для оздоровлення санаторію. Дитина загинула внаслідок обвалу балкону.

Управління освіти Львівської міськради інформує, що наказ від 15 травня 2013 року про «невідвідування занять школяркою Діаною Сідельник був виданий на підставі особистої заяви батьків та копії путівки в Симеїз, що у Криму». У міській раді кажуть, що не організовували поїздки 20 львівських школярів до санаторію «Юність», угоди з санаторієм на відпочинок і лікування дітей не укладали та путівок не купували.

Так кажуть і у Львівській обласній державній адміністрації.

«Ми не видаємо путівок у санаторій, ці люди їхали приватним шляхом. Ми купуємо путівки через тендер», – повідомив керівник департаменту з питань освіти, науки, молоді Львівської ОДА Михайло Брегін.

У Львові путівку дитині ніхто офіційно не надавав

У департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА інформують, що цього року Міністерство виділило на область 15 путівок для дітей у санаторій в Симеїз. Але загибла дівчинка не отримала путівки – її придбали батьки.

Мама загиблої дитини розповіла кримським журналістам, що придбала путівку за 1250 гривень «з рук». Почула про можливість відпочинку від знайомої, гроші передала, жодних паперів не оформлювала й не отримувала полісу страхування. За словами матері загиблої дитини, вона вважала, що путівку привезли з Рівного.

Йдеться нібито про Наталю Г. з Рівного, яка займалася продажем путівок і мала довіреність від головного лікаря дитячого санаторію «Юність». Вона відвідувала школи не лише у Львові, але й інших містах, щоб запропонувати путівки, і подала список дітей у медичний заклад, щоб виписали медичні довідки для оздоровлення у санаторії. Гроші батьки передали львів’янці Ірині Р., у якої дитина хвора, на інвалідності.

Державні служби мали перевірити стан будівлі санаторію

Радіо Свобода поспілкувалося з Іриною телефоном, і та повідомила, що усі гроші переказала на рахунок Наталії у Рівне. Жінка процитувала довіреність рівнянки, підписану головним лікарем санаторію, і наголосила, що не вперше супроводжувала групу львівських дітей у Крим. Батьки із супроводжуючою особою не підписували жодних довіреностей, тобто мали довіру до Ірини.

Сама ж Наталя з Рівного на телефонні дзвінки не відповідає. А Наталія Дячук, керівник Рівненської незалежної профспілки, а цю організацію згадували у зв’язку з пошуком жінки-агента санаторію, категорично заявила: «Ми ніяких путівок не видавали. У нас така жінка не працює».

Мама загиблої дівчинки звинувачує керівництво санаторію «Юність» у смерті дитини. Путівки на оздоровлення дітей може надавати або продавати лише санаторій, який має ліцензію МОЗ і пройшов акредитацію. А це означає, що державні контрольні служби зобов’язані були перевірити стан будівлі, перш ніж надавати дозвіл на розміщення дітей.

Економічний стан більшості українських родин не дозволяє оздоровлювати дітей за кордоном або у дорогих санаторіях. Тож батьки намагаються знайти доступні їм можливості «відправити дитину на море».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG