Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Криму Могильов про безпеку відпочинку, землю для кримських татар та «Хізб ут-Тахрір»


Проблеми Криму: між курортом і зоною нестабільності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проблеми Криму: між курортом і зоною нестабільності

Гість «Вашої Свободи»: Анатолій Могильов, голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Ірина Штогрін: Пане Могильов, Крим за своїм природним потенціалом може бути серед головних морських курортів Європи. Що робити і що робить уряд задля того, щоб балкони з людьми не падали у Криму і щоб мерів не вбивали?
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
За перший квартал поточного року Крим перейшов із 22-ї сходинки серед регіонів України на третю

– Якщо брати економіку Криму, то економіка – це основа всього життя Криму. У тому числі, за незалежними оцінками статистики і Кабміну, за перший квартал поточного року Крим перейшов із 22-ї сходинки серед регіонів України на третю. Це говорить про те, що Крим економічно розвивається.

Я тут дозволю собі перейти на російську мову, тому що мені так говорити зручніше.

– Я Вам не дозволяю. Але Ви можете це зробити. Якщо Вам краще трошки. Але потім таки українська.

– Немає питання.

(Переклад). Так ось, Крим перейшов з 22-го місця на третє місце в економічному розвитку. Це говорить про те, що Крим динамічно розвивається.

У Криму накопичилося дуже багато проблем за останні 20 років нашої незалежності. Крим у свій час був, Ви знаєте, всесоюзною здравницею. І це був регіон дуже мілітаризований. Там була дуже велика насиченість військовими, заводами, військовою технікою.

– І зараз залишилася база російського флоту, що для курортної зони не є добре.

– Ну, база російського флоту, її основна частина у Севастополі. Це, так би мовити, не Крим, це відокремлена адміністративна одиниця.

– Але це Україна. Правда?

– Але це Україна. За це Україна і отримує немалі гроші, які вкрай потрібні державі.

Так ось, за 20 років незалежності України в Криму накопичилося дуже багато проблем, котрі ми зараз поетапно вирішуємо. І про це говорить цей стрибок за останній рік із нижнього місця практично вверх, у трійку лідерів в Україні. Це говорить про те, що Криму приділяє велику увагу як президент України, так і уряд України. І тому я переконаний у тому, що Крим займе гідне місце серед регіонів України.

– Ви розібралися з ситуацією з балконом у санаторії «Юність»?

– Там працює комісія. Ви знаєте, що щодо цього сумного факту, це трагедія велика, яка занепокоїла не тільки владу Криму, але й владу України.

– Як це взагалі було можливим, заселити дітей у аварійний санаторій?

Чиновники, які дозволили дітям в цей корпус потрапити, понесуть найсуворішу відповідальність
– Цей корпус був закритий, за рішенням відповідних органів. Ті чиновники, які дозволили дітям у цей корпус потрапити, за це чиновники будуть нести відповідальність. Там відкрите кримінальне провадження, одна людина заарештована, дві на підписці. Вони понесуть найсуворішу відповідальність. Це саме недбалість, безвідповідальність чиновників привела до такого.

– Ви – голова уряду Криму. Чи можете Ви гарантувати (нас люди слухають), що стан санаторіїв інших відповідає тому, щоб у них могли жити і діти, і люди дорослі?

Більшу частину санаторіїв передати у відання Криму
– Ми вже давно говорили про те, щоб більшу частину санаторіїв передати у відання Криму. Той санаторій, про який ідеться, є поза юрисдикцією Криму, підпорядкований напряму Києву.

– МОЗ.

«Велике плече» ухвалення рішень привело до трагедії
– Ось це, напевне, «велике плече» ухвалення рішень і привело до такої трагедії. Те, що чиновники далеко від центру свого впливу і практично, так би мовити, живуть самі по собі. Якщо це «плече» буде коротшим, тобто тільки Крим, тоді ми можемо говорити про суворіший контроль за діяльністю даних чиновників. Таких санаторіїв профспілкових і інших дуже багато у Криму. І ось треба оптимізувати систему управління лікувальними закладами.

Хоча я Вам скажу так, що перевірка, яку проводимо ми зараз, таких грубих порушень не виявляє. Тобто корпуси, які практично не придатні для прийому відпочивальників, на даний час не працюють.

– Ви – колишній міністр внутрішніх справ України. Криміногенна ситуація в Криму надзвичайно складна. Чому так?

– Це черговий міф. Знаєте, чому? Я Вам поясню. Як вираховується статистика загальнокримінальна вся? Її рахують так: число випадків на десяти тисячах населення. За минулий рік у Крим приїхало (а населення Криму близько 2 мільйонів усього) тільки за літні місяці ще 6 мільйонів відпочивальників. Серед них не всі, на жаль, люди, які ведуть правильний чи правовий спосіб життя. На жаль! Тобто населення Криму збільшується практично у декілька разів, а якщо брати погоду, то десь на 25% постійно більше людей, аніж чисельність населення.

– Мера Сімеїза вбили приїжджі?

– Секундочку.

І ось за рахунок цього вважається, що рівень злочинності доволі високий. Ми не враховуємо населення, яке до нас приїжджає. Це один аспект.

І другий аспект. У поточному році, за статистикою міліції, у Криму зниження злочинів у порівнянні з минулим роком.

Тепер те, що стосується мера Сімеїза. На жаль, такі особливо важкі злочини, як убивство, здійснюються не тільки в Криму, але й в інших регіонах. Питання: яка причина того, що це сталося?

– Чому?

– Згідно з тими матеріалами, які зараз є, скоріш за все, це пов’язане з професійною діяльністю даного чиновника. Я не буду казати до кінця зараз, тому що остаточну оцінку дасть суд, коли буде остаточне розслідування даної кримінальної справи, будуть особи, які будуть притягнені до відповідальності. Там є велике просування по цій справі. Остаточну оцінку дасть суд.

Але за ті 20 років, за які в Криму творилося правове свавілля, я так скажу, у багатьох питаннях: у земельній сфері, у сфері будівництва… Ви знаєте, скільки ми зараз змушені зносити незаконних будівель, незаконних парканів, звільняти пляжі Криму і збільшувати привабливість Криму.

– Ви можете назвати цифру, скільки земель ви повернули державі через незаконне привласнення?

На сьогоднішній день десятки тисяч гектарів повертається назад
– На сьогоднішній день це десятки тисяч гектарів. Десятки тисяч гектарів землі, яка повертається назад. Це стосується не лише узбережжя. Це стосується і решти земель Криму.

– Це таке тихе повернення? Чи за кожною справою стоять конкретні люди, які несуть відповідальність?

За кожною такою справою стоять структури, люди, які в них працювали або їх створювали. Особи зі всього політичного спектру України
– За кожною такою справою стоять, звісно, структури, стоять люди, які в них працювали або їх створювали. Це особи зі всього політичного спектру України.

– Та Ваші соратники з Партії регіонів на Вас скаржаться. Кажуть, що забагато представників провладної партії страждають тепер від Вашої діяльності.

– Президент країни Віктор Федорович Янукович говорив неодноразово, що ні партійний квиток, ні належність до якихось партій чи до якихось фінансово-промислових груп не дає індульгенції від того, що не буде ними займатися влада. І це доводить буквально щодня.

І я Вам скажу, що за той період, доки я був міністром внутрішніх справ, за період роботи в Криму, співвідношення осіб, притягнутих до відповідальності, приблизно відповідає співвідношенню підтримки політичних сил всього спектру України, який є в Україні. Не можна сказати, що це представники якоїсь однієї партії, іншої або третьої. Приблизне співвідношення за числом прибічників збігається за тими політичними силами.

– Тобто як у парламенті, так і порушники кругом?

– Абсолютно ідентичні цифри.

– Пане Могильов, стабільність – це головна ознака не тільки нормального життя в країні, але й курортного регіону зокрема. Якщо буде стабільно у Криму, туди будуть їхати. Запорука стабільності – це співвідношення і нормальне співжиття людей багатонаціонального Криму.

Кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула, який, зокрема, мені і допомагав готуватися до ефіру, щойно телефоном повідомив, що у Криму відбувся багатолюдний мітинг, а він був заборонений, прихильників ісламського руху «Хізб ут-Тахрір». Експерти називають його досить радикальним.

Як це можливо? І як Ви ставитеся зокрема до ось таких проявів?

– Якщо хтось проводив такий мітинг попри заборону, то він за це понесе відповідальність. І організатори цього мітингу будуть притягнені до адміністративної відповідальності. Це однозначне питання.

Але в Криму діє багато різних організацій, які періодично проводять якісь мітинги. Тому якщо там не порушувався громадський порядок, не порушувалися норми поведінки, це не впливало на життя міста, то просто буде складений адмінпротокол, і вони за це понесуть відповідальність. А вимоги чи думки різних радикальних сил, менш радикальних, – це їхні вимоги. Їх слід вивчати і ухвалювати щодо них рішення.

Тому що будь-який мітинг, захід – це прояв. Якщо це тільки неінспіроване штучно кимось. Тому що на даний час, я Вам скажу, доволі часто у нас бувають такі ситуації, коли доволі маргінальна група, яка має корисливі інтереси, за певні фінансові ресурси організовує 50 чи 100 людей і висуває ті вимоги, які відповідають тільки інтересам маленької групи людей або навіть однієї особи чи двох. Оце страшно.

– Це стосується «Хізб ут-Тахріру»?

«Хізб ут-Тахрір» – структура у багатьох країнах світу заборонена
– Я не кажу про цю структуру. Вони висловлюють там свої певні вимоги. Їх вивчимо і будемо щодо них ухвалювати рішення.

Хоча я Вам скажу, що ця («Хізб ут-Тахрір» – ред.) структура у багатьох країнах світу заборонена. Тому це вже питання влади, визначатися, як вони і які думки висловлюють, які ідеї вони мають. Ми з цим розберемося.

– Але Ви і є влада Криму.

– Але ухвалювати рішення про заборону такої організації – це не прерогатива влади Криму. Ми можемо ініціювати це питання.

– Ще Ви цього не робили. Правильно?

– Ще не робили.

– В інтерв’ю агенції УНІАН Ви сказали, що російські політики намагаються розхитувати стабільність у Криму. Кого конкретно Ви мали на увазі?

– У нас доволі маргінальних політиків проросійської спрямованості. Це той же колишній президент Мєшков. Окремі маргінальні маленькі групки, які працюють на території Криму, висловлюють постійно такі думки, ідеї, які не відповідають інтересам Криму однозначно. І щодо них владаухвалює рішення. Те ж саме рішення щодо видворення Мєшкова з України, рішення по окремих політичних силах проросійських.

Я Вам скажу, що оцінку всім цим явищам дав сам кримський народ, тобто кримчани дали. У парламенті Криму на останніх виборах 80% зайняли від загального числа парламентаріїв представники Партії регіонів, 3% – це проросійські сили. Це оцінка того, який вплив мають ці сили в нас.

А те, що окремі політики різного спрямування намагаються ситуацію розкачати, в силу знову ж таки своїх якихось маргінальних маленьких інтересів.

– Ми не можемо, наприклад, назвати генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андрєєва маргінальним. Хоча поки що, бо він заявив, що піде у відставку – Кремль не підтримав його заяву щодо фільму, який зняли про історію депортації кримських татар.

– Це його точка зору, яку не підтримала офіційна Москва.

– Ви особисто з Андрєєвим говорили, зустрічалися, обговорювали проблеми Криму?

– Я зустрічався з ним один раз. Але після його цього висловлювання я його не бачив.

– Кримські татари готові співпрацювати зі владою Криму, але вважають, що Ви не дуже хочете це робити.

Я дозволила собі просто так прокоментувати те, що ми почули від Рефата Чубарова. Ми записали попередньо його звернення до Вас, його запитання. Це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. Давайте послухаємо.

Рефат Чубаров: Однією з найважливіших умов для процвітання Криму є відчуття кожною етнічною групою, співтовариством кримським своєї ролі, своєї відповідальності і своєї рівності у Криму, особливо щодо сфери відносин зі владою.

Дуже важливою є форма діалогу влади з кримськотатарським народом. Не з окремими кримськими татарами, які або подобаються, або не подобаються, але з тими, які делеговані самими кримськими татарами. Кримські татари мають свої інститути самоврядування. Оскільки поки що немає закону, який регулював би ці питання політичні і правові, питання відновлення прав кримських татар.

Зараз завершуються вибори делегатів нового скликання Курултаю кримськотатарського народу, незабаром буде обраний новий склад Меджлісу кримськотатарського народу .

Отже, як бачить пан Могильов можливості вирішення кримських питань, якщо влада буде не педалювати самих кримських татар від вирішення всіх цих питань, які є в Криму? Як пан Могильов думає співпрацювати з Меджлісом кримськотатарського народу?

Необхідно ввести у правове поле Меджліс кримськотатарського народу. Як чиновник спілкуватися з такою структурою не маю права
Тільки за травень ми видали понад тисячу земельних актів кримським татарам на землю
– По-перше, необхідно ввести у правове поле сам Меджліс кримськотатарського народу. Поки він є поза правовим полем України. На жаль, це так.

Я про це говорив неодноразово представникам цієї структури, про те, що вам необхідно увійти у правове поле України. Тому що, поки ви поза правовим полем України, як чиновник, спілкуватися з такою структурою навіть, напевне, не маю права.

Тепер щодо того, що стосується співпраці влади з кримськотатарським народом. Я Вам скажу так, що за останній тільки місяць, за травень, ми видали понад тисячу земельних актів кримським татарам на землю.

Та структура, про яку говорив шановний пан Чубаров, довгий час, понад 20 років займалася тим, що вона була дотичною до розподілення тих благ, які виділяла держава. Україна за 20 років незалежності (вдумайтеся, там близько 250 тисяч населення кримських татар) виділила близько 1,5 мільярда гривень на їхнє облаштування.

Те, наскільки вони ефективно використовувалися, то це велике питання. Порушувався цілий ряд кримінальних справ, притягалися особи до цього. Я тільки скажу, що створення цієї структури, великого «Імдат-банку» у свій час, в якому пропали величезні суми, і дотичні там особи відомі, які близькі до цієї структури.

– Ви маєте прямі претензії до Рефата Чубарова?

65 тисячам кримськотатарських сімей виділено окрім квартир, будинків, 85 тисяч наділів. Росіяни і українці, на сім’ю – 0,67 ділянки
– Я до Рефата Чубарова претензій не маю.

Але я скажу так, що нам потрібно поставити питання, щоб весь той ресурс, який виділяє держава на облаштування кримських татар, ділився справедливо.

Я Вам наведу приклади прості. У нас близько 65 тисяч кримськотатарських сімей. За період незалежності виділено їм було, окрім виділення квартир, будинків, 85 тисяч земельних наділів. Тобто кожна кримськотатарська сім’я отримала одну і третину ділянки на сім’ю.

Якщо брати основний склад, то основне населення Криму – слов’янське: росіяни і українці, то у них на сім’ю – 0,67 ділянки. Практично забезпеченість землею, яку виділяла влада Криму для татар, у два рази вища, ніж у слов’ян.

– Для мене як для українки це зрозуміло. Тут відновлювалося історична справедливість.

Структури, які були дотичні до виділення землі, йшли по принципу: є «хороші» татари, а є «погані». «Хорошим» на сім’ю з семи чоловік – сім ділянок, «поганим» на сім сімей – жодної
Ділянку даємо сім’ї, яка не має жодної. Коли забезпечимо усіх, будуть отримувати підростаючі молоді сім’ї
– Тут питань немає. Але за ці 20 років оце питання виділення для них землі було набагато менше. Плюс до цього ще виділялися будинки і квартири.

При цьому окремі структури, які були дотичні до виділення землі, йшли за простим принципом: є «хороші» татари, а є «погані» татари. «Хорошим» на сім’ю з семи чоловік виділялося сім ділянок, «поганим» на сім сімей – жодної ділянки. Саме це і залишило ті проблеми, які зараз ще є.

Ми поставили чітку межу, яка викликає невдоволення у тих людей, які зараз від цієї «годівниці» відсунуті: земельну ділянку даємо тій сім’ї, яка не має жодної ділянки, тільки тоді, коли ми забезпечимо усіх цими земельними ділянками, тим ресурсом, який можна виділяти, будуть також отримувати молоді сім’ї земельні ділянки. Ми наводимо справедливість. І ось ця справедливість викликає в окремих діячів неприйняття, тому що їх відірвали від тієї «годівниці», біля якої вони жили.

Більше того, якщо йти далі по решті процесів… Наприклад, піднімалося питання, що Могильов міняє якихось кримськотатарських чиновників одних на інших.

– Ще в пресі пишуть, що Ви всіх чиновників міняєте на «макіївських».

– Якщо у нас є кримські татари «макіївські», то мені цікаво буде подивитися. Практично всіх замінили, міняють татарина на татарина. Тільки більш професійного і більш чесного, з моєї точки зору.

Остання інсинуація з приводу нашого Рескомзему, де говорять, що Могильов…

– Так.

– От я Вам розкажу цю всю ситуацію. Наприкінці минулого року при проведенні адмінреформи у нас в Рескомземі було шість заступників. Зараз заступників скоротили, лишилося три. Трьох скоротили, у тому числі одного кримського татарина, якого звільнили з посади. Це було півроку тому.

У поточному році у минулому місяці один із заступників переходить на роботу у Київ. На його місце ми призначаємо іншу людину. А хто це сказав, що це обов’язково має бути кримський татарин? Це доволі дивно, я сказав би. Туди призначили людину, яка має досвід роботи у цій сфері, яка може там працювати.

Тому це інсинуація, коли говорять про «етнічні чистки» і так далі. Це все міф, який створюється постійно.

– Пане Могильов, Ви один із активних творців міфу. Оскільки Ви яскрава особистість і Ваші стосунки з кримськими татарами відомі ще з часів Ай-Петрі.

Ви сказали, що у правовому полі Ви не можете напряму спілкуватися з Меджлісом. Може, тоді Вам варто вплинути на процес, який дав би можливість Вам спілкуватися?

Оскільки, з точки зору експертів, ситуація виглядає так: або уряд Криму активно співпрацюватиме з Меджлісом, або йому доведеться співпрацювати або боротися активно з «Хізб ут-Тахріром».

Боротися ми ні з ким не збираємося, поки не буде протиправних проявів з боку тих чи інших структур. «Хізб ут-Тахрір» – не настільки велика у Криму
– По-перше, боротися ми ні з ким не збираємося. Поки не буде якихось протиправних проявів з боку тих чи інших структур. Та організація, про яку сказали Ви, не настільки помітна («Хізб ут-Тахрір» – ред.), не настільки велика у Криму. І прояви її мінімальні.

А тепер, якщо ми говоримо про співробітництво з кимось, то у нас є створена указом президента рада при президенті України з представників кримськотатарського народу. Вона чомусь не подобається Меджлісу. Чому? Це їхня проблема.

– Там є такі особи, які допускали заяви, які не вкладаються навіть…

Приїхали у цьому році вирішувати проблеми Ай-Петрі, Могильова зустрічали з хлібом і сіллю
– Ні. Туди ввели і представників Меджлісу, які відмовилися там працювати. Якщо відмовляються співпрацювати і працювати – це їхні проблеми.

Ми вирішуємо, поетапно вирішуємо всі проблеми кримських татар. У минулому році, коли у нас були стихії у північному Криму, я виїжджав у ці селища. Там ми надавали допомогу. Половина того села – це кримські татари. Я був там у них, я розмовляв з ними.

Більше того, якщо Ви говорите про Ай-Петрі, так ось на Ай-Петрі, коли ми приїхали вже у цьому році вирішувати проблеми Ай-Петрі, Могильова зустрічали з хлібом і сіллю кримські татари.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка (переклад): Я бачила у новинах, як Ви особисто ламали паркан, звільняючи пляж для відпочивальників у Ялті. Знаєте, Ви молодець! Ми дуже любимо відпочивати у Криму, і ми підтримуємо Вашу роботу по відкритих пляжах.

– Ви домовлялися з цією слухачкою, пане Могильов?

– Ні. Чесне слово!

Я Вам скажу. Я бачу одне із завдань нашої влади – це забезпечити доступність пляжів для всіх людей, які приїхали у Крим. Треба закінчити з цим свавіллям, коли у нас більша частина пляжів виявилася закритими. І ось від 2009 року число відкритих пляжів у нас збільшилося разів у 5 точно. І в поточному році ми цю роботу проводимо і будемо продовжувати.

– Експерти вважають, що уряд не зробив усього можливого, щоб вибори у Криму проходили відкрито і прозоро. І називають вибори в Ялті непрозорими, навіть скандальними.

– Це черговий міф. Якщо ми говоримо про Крим і Комітет виборців України, то їхні представники їх були лише на одній дільниці. З 68 дільниць у Криму вони були лише на одній дільниці.

– Можливо, їм перешкоджали потрапити туди?

– Ні.

А тепер я скажу щодо цифр. Той, хто хоч раз займався виборчим процесом, розуміє, що якщо наш кандидат мав підтримку в 66% з копійками, а найближчий його конкурент отримав 6%, то про яку фальсифікацію може йтися? Це можна говорити, коли там 1–2%. А коли це в 10 разів, навіть в 11 перевищує показники того, хто на другому місці, то це говорить про підтримку жителів тієї політики, яку проводить влада Криму в Криму.

– Є запитання, які стосуються того, що серед тих дитячих садочків, які відкриваються останнім часом у Криму, немає жодного україномовного або кримськотатарського.

– У нас число україномовних класів і садочків та кримськотатарських з кожним роком за останніх 5 років збільшується. Число російськомовних класів і число російськомовних груп у дитячих садочках зменшується. Це статистика, яка офіційна є. Її можна легко подивитися навіть на сайті нашого Радміну.

– Якщо, наприклад, сьогодні день народження Пушкіна, і в Криму проходить фестиваль. Ті, хто побував на тому фестивалі, мабуть, чув заяви, як Ви називаєте, окремих маргінальних представників певних маргінальних сил проросійських, які виголошують гасла про те, що Крим – це Росія.

– Крим є і завжди буде невід’ємною частиною України. Це повинні розуміти усі. Це розуміють і російські всі політики, з якими розмовляв я, нормального рівня. Крим ніколи не буде відділений від України, тому що вже склалося, що це – частина України. І з цим змирилися вже усі.

А те, що окремі політики чи окремі діячі намагаються розгойдати і цю ситуацію представити в якомусь збоченому світлі, то це абсолютно не відповідає дійсності.

– У нас останні секунди ефіру. Які Ваші побажання тим, хто Вас слухає, пане Могильов?

– Я хочу побажати всій нашій країні стабільності у найближчі роки. Тільки стабільність у країні забезпечить успішний розвиток і гідне місце нашій країні на світовому рівні.

– Я дуже шкодую, що Ви не говорили ці слова українською. Оскільки Ви – чиновник держави Україна.

– Якщо потрібно сказати українською, то можу сказати і українською мовою. Немає питань.

Але я вважаю за потрібне Вас і Ваших колег поздоровити з професійним святом – Днем журналістики!

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG