Доступність посилання

ТОП новини

Суд відновив справу про продаж «Криворіжсталі» у 2004 році, в СКМ заявили про непричетність


Компанії СКМ і EastOne заявили, що їм не відомі причини поновлення судової справи за позовом, поданим у 2005 році консорціумом «Інвестиційно-металургійний союз» (ІМС), яким він оскаржив наказ Фонду держмайна про скасування виграної ІМС у 2004 році приватизації 93,02% акцій ВАТ «Криворіжсталь» у Дніпропетровській області (нині «АрселорМіттал Кривий Ріг»), повідомило в четвер агентство «Інтерфакс-Україна».

«Якщо коротко – ми не знаємо, чому справу восьмирічної давнини знову підняли», – написала у своєму фейсбуці директор СКМ зі зв’язків із громадськістю та комунікацій Наталія Ємченко.

За її словами, представники СКМ ніяких заяв або клопотань до Господарського суду Києва не подавали і в суді не були.

І в компанії EastOne агентству повідомили: «Ми не знаємо, чому саме зараз відновлено справу восьмирічної давнини. З нашого боку жодних ініціатив не робилося, також ми не брали участі в засіданні колегії 4 червня».

Поінформоване джерело підтвердило агентству інформацію про неявку представників ІМС як позивача на судове засідання у цій справі 4 червня. За його словами, у зв’язку з цим слухання у справі перенесли на 18 червня.

У четвер агентство «Інтерфакс-Україна» повідомляло, що Господарський суд Києва відновив припинену у 2005 році справу за позовом створеного компаніями бізнесменів Ріната Ахметова СКМ і Віктора Пінчука «Інтерпайп» промислово-фінансового консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз» (ІМС), у якому він оскаржив рішення Фонду держмайна про скасування виграної ІМС приватизації 93,02% акцій найбільшого в Україні гірничо-металургійного комбінату ВАТ «Криворіжсталь» у Дніпропетровській області (нині «АрселорМіттал Кривий Ріг»; Пінчук нині об’єднав свої активи в компанії EastOne).

Згідно з постановою суду від 22 травня цього року, ІМС просить скасувати наказ ФДМ від 15 лютого 2005 року № 289 «Про скасування наказів ФДМ щодо «Криворіжсталі».

Спочатку цю справу № 38/113 було порушено згідно з постановою Господарського суду Києва від 22 березня 2005 року, а її розгляд було призначено на 19 квітня 2005 року. Проте 19 квітня її було зупинено до вирішення Господарським судом Києва по суті справи, в якій ІМС оскаржив рішення Кабінету міністрів про скасування приватизації «Криворіжсталі». У результаті 28 листопада 2005 року позов ІМС до уряду залишили без розгляду.

І тепер через майже п’ять половиною років, згідно з розпорядженням голови Господарського суду Києва від 22 травня 2013 року, справу № 38/113 було передано на розгляд колегії з трьох суддів, які ухвалили рішення відновити провадження у справі.

До повторного продажу на відкритому конкурсі комбінату компанії Mіttal Steel Ахметов заявляв, що він вважає незаконним скасування рішення про продаж меткомбінату «Криворіжсталь» консорціумові ІМС, розраховуючи на перегляд цього рішення в європейських судах і повернення підприємства консорціумові.

Про намір оскаржити в судовому порядку результати приватизаційного конкурсу раніше також заявляв «Смарт-холдинг» (Київ).

У 2004 році створений Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим промислово-фінансовий консорціум ІМС придбав 93,02% акцій «Криворіжсталі» на приватизаційному конкурсі за 4,26 мільярда гривень (близько 800 мільйонів доларів США). Обраний наприкінці 2004 року президентом країни Віктор Ющенко і призначена на початку 2005 року прем’єр-міністром Юлія Тимошенко заявили про необхідність перегляду підсумків цього конкурсу у зв’язку з антиконкурентними умовами приватизації, що призвело до значного заниження ціни угоди. Прокуратура оскаржила законність продажу комбінату, після чого українські суди скасували підсумки конкурсу.

Найбільша у світі металургійна компанія Mіttal Steel у жовтні 2005 року купила на конкурсі 93,02% акцій ВАТ «Криворіжсталь» за 24,2 мільярда гривень за стартової ціни 10 мільярдів гривень. Її конкурентами виступали Arcelor (яка пізніше приєдналася до Mіttal Steel) та «Індустріальна група».

Водночас ІМС оскаржив рішення українських судів у Європейському суді з прав людини, який прийняв скаргу до розгляду.

Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко 5 червня цього року, відповідаючи на запитання депутатів на засіданні парламентського комітету з економічної політики, зазначив, що ArcelorMіttal формально дотримується всіх інвестиційних зобов’язань, узятих під час купівлі «Криворіжсталі». Він зазначив, що це єдиний випадок в українській приватизації, коли термін контролю виконання інвестиційних зобов'язань становить 30 років, тоді як в інших випадках він ушестеро менший.

Рябченко нагадав, що за рахунок отриманих від ArcelorMіttal коштів держава повернула ІМС 4,26 мільярда гривень, сплачених у 2004 році за «Криворіжсталь».

Коментуючи дискусію про доцільність повернення «Криворіжсталі» державі, голова ФДМ висловив упевненість, що це негативно позначилося б на інвестиційному іміджі України. На його думку, в держави є можливості вирішити спірні питання з таким інвестором і домогтися прийнятного результату шляхом переговорів.

Водночас обговорення з депутатами приватизації «Криворіжсталі» 2005 року не стосувалося продажу цього об’єкта в 2004 році, оскільки станом на середу ця інформація ще була відсутня.

«ArcelorMіttal Кривий Ріг» (колишня «Криворіжсталь») – найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

Рінат Ахметов є власником найбільшого українського холдингу СКМ, який виступає основним власником найбільшого в країні гірничо-металургійного холдингу «Метінвест».

Активи Віктора Пінчука об’єднані в інвестиційно-консалтингову групу EastOne, одним із головних активів якої є трубно-колісна компанія «Інтерпайп».
XS
SM
MD
LG