Доступність посилання

ТОП новини

«Укртелеком» буде «дійною коровою» для СКМ Ахметова?


Київ – «Укртелеком» може бути «дійною коровою» для «Систем кепітал менеджмент» Ріната Ахметова, вважають експерти. Національний оператор фіксованого телефонного зв’язку залишається монополістом у низці послуг, нагадують вони. За словами експертів, СКМ має тепер оптимізувати видатки, можливо, скоротити персонал, і «Укртелеком» виправдає своє придбання, котре, як припускають, могло коштувати фінансово-промисловій групі Ахметова 7–9 мільярдів гривень.

Придбання «Укртелекому» посилить позиції СКМ у галузі телекомунікацій, зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій. Чи посилить це саму галузь, залежатиме від стратегії нового власника, зауважує експерт. Інвестиції в «Укртелеком» можуть підштовхнути розвиток і впровадження нових комунікаційних технологій в усій галузі, з іншого боку, може зменшитися кількість дрібних операторів зв’язку, каже Олександр Паращій.

«Укртелеком», як компанія, яка буде більше орієнтована на прибуток, буде схильна ставити більш жорсткі умови
Олександр Паращій
«Канали зв’язку, які є в Україні, які залишилися ще від радянських часів, усі належать «Укртелекому», він є фактичним монополістом. Те, що ця загальнонаціональна мережа переходить, уже зрозуміло, у приватні руки – це становить певну загрозу для дрібних операторів, у першу чергу для інтернет-провайдерів. «Укртелеком», як компанія, яка буде більше орієнтована на прибуток, буде схильна ставити вимогливіші умови перед цими операторами», – вважає Паращій.

Тим часом фіксований телефонний зв’язок, як і в усьому світі, не розвиватиметься, оскільки не може конкурувати з мобільним ні за зручністю, ні за вартістю, зауважує Олександр Паращій.

СКМ не підвищуватиме тарифи «Укртелекому»?

Утім, тарифи на телефонію новий власник «Укртелекому» змінити не зможе, запевнила Радіо Свобода радник голови Національної комісії з регулювання у сфері зв’язку та інформатизації Тетяна Ліговська.

«Є телекомунікаційні послуги, що входять до переліку універсальних послуг. Це послуги, тарифи на які встановлює держава. Якщо встановлює держава, то оператор має дотримуватися закону», – наголошує Ліговська.

У «Систем кепітал менеджмент» обіцяють враховувати соціальну значимість національного оператора зв’язку. Про це Радіо Свобода листом повідомила прес-секретар компанії Анна Терехова. За її словами, на «Укртелеком» чекає модернізація й підвищення ефективності. Також Терехова заявляє, що мобільний зв’язок, зокрема технологія 3G, є стратегічним напрямком розвитку для СКМ.

СКМ зливатиме свій телекомунікаційний бізнес з «Укртелеком» – Найман

Купівля акцій «Укртелекому» для компанії СКМ є зваженим інвестиційним кроком, вважає партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман. Водночас, на його думку, операторові зв’язку потрібен оперативний ременеджмент, адже «Укртелеком» близько 10 років зазнає труднощів, стабільно втрачає як абонентську базу, так і частку ринку телекомунікаційних послуг.

«Укртелеком» залишається монополістом у низці послуг. Повз нього не пройде жоден інтернет-оператор
Ерік Найман
«Для групи СКМ цей актив можна віднести до профільних. Гадаю, одразу займуться оптимізацією видатків, у тому числі скороченням надлишкового персоналу. Також займуться злиттям усіх телекомунікаційних бізнесів СКМу. На сьогодні це вже не така інвестиційно приваблива тема, але це, у певному сенсі, дійна корова. «Укртелеком» залишається монополістом у низці послуг. Повз нього не пройде жоден інтернет-оператор, та й багато мобільних операторів змушені користуватися його послугами. Такий рівень монополізму плюс оптимізація витрат дозволять зробити «Укртелеком» ефективним і прибутковим», – зазначає Найман.

Кадрові зміни в «Укртелекомі» будуть, але підходитимуть до них дуже зважено, повідомив у корпоративному блозі керуючий директор СКМ Advisors Ілля Архипов.

Третього червня 2013 року група СКМ і група EPIC підписали договір купівлі-продажу 100 відсотків акцій кіпрської компанії UA Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ «ЕСУ». У свою чергу, «ЕСУ» володіє 92,79 відсотка акцій «Укртелекому».

* * * * * * * * * * *

Припущення про те, що купівля «Укртелекому» мало відомою компанією ESU має на меті подальший перепродаж активу, висловлювали ще в час цієї купівлі в березні 2011 року й напередодні, коли стало відомо, що ця компанія є єдиним претендентом на купівлю.

Тоді серед можливих майбутніх покупців «Укртелекому» внаслідок перепродажу називали, серед інших, у першу чергу саме Ріната Ахметова, одна з компаній якого, що претендувала тоді на купівлю, врешті відмовилася від участі в конкурсі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG