Доступність посилання

ТОП новини

Європейські футбольні оглядачі: Чорногорія для України не подарунок (європейська преса)


Прага – Європейська преса рясніє у п’ятницю футбольними заголовками – увечері в різних столицях Європи відбудеться чимало вирішальних відбіркових матчів національних збірних до фіналу Кубка світу з футболу в Бразилії – 2014. У чорногорській Подгориці зійдуться цього вечора господар матчу Чорногорія і Україна. До тисячі українських вболівальників вже заповнили кафе і бари довкола подгорицького стадіону. Самі футболісти збірної Чорногорії побоюються збірної України, але готові до перемоги, яка робить їх лідером групи H. У пресі також дивуються з «ворогів преси» в Україні та співчувають українському президентові Віктору Януковичу, який на роздоріжжі між ЄС та Росією.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung нагадує у статті про сьогоднішні відбіркові матчі європейських збірних до фіналу Кубка світу в Бразилії 2014 року, що свого часу національна збірна Чорногорії попсувала нерви збірній Швейцарії у відборі до Євро-2012. Тепер Чорногорія, як зауважує газета з Цюріха, лідирує у відбірковій групі Н і випереджає Англію. А в разі виграшу сьогодні увечері у збірної України, як наголошує швейцарське видання, команда Чорногорії вийшла б у беззаперечні лідери і вже на 5 пунктів випереджала б Англію.

Чеська IDNES наводить слова воротаря збірної Чорногорії Младена Божовича про те, що їхня перемога над Україною сьогодні увечері могла б «погасити українські надії» на вихід до фіналу Кубка світу. «Прийшов наш час, – каже Божович. – Гра з Україною є важливою з двох причин: ми можемо гарантувати сьогодні собі мінімально участь у плей-офі і позбавити Україну будь-яких надій». Але, на думку чорногорського стража футбольних воріт, «цей матч є великим викликом для Чорногорії, бо Україна зіграла внічию з Англією в Лондоні та виграла у поляків вдома». Чеська газета нагадує, як їхні футболісти мали важкі матчі з Чорногорією у відборі до Євро-2012, а також зауважує, що цей матч в Подгориці буде для господарів 50-м після створення національної збірної цієї країни у 2007 році.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що в Україні у четвер до дня журналіста вийшов рейтинг незалежних ЗМІ «Вороги преси – 2012», який очолили президент України Віктор Янукович та прем’єр-міністр Микола Азаров. Видання нагадує, що Янукович має тривалий конфлікт із журналістами з приводу того, як твердять незалежні ЗМІ, що він незаконно приватизував 140 гектарів заповідного Межигір’я під Києвом і збудував також незаконно там свої розкішні апартаменти, куди силами спецпідрозділів міліції та сил безпеки не допускає представників преси. Незалежні ЗМІ вважають президента України головним винуватцем обмеження свободи преси в державі. У цьому до Віктора Януковича близький глава його уряду Микола Азаров, котрий постійно має конфлікти з незалежними журналістами, як пише польська газета.

Ще одне видання з Варшави, Rzeczpospolita, зауважує, що Україна на роздоріжжі, бо, за словами президента Януковича у щорічному посланні до Верховної Ради на майже 600 сторінках, держава «бажає інтеграції з ЄС та співпраці з Росією». Глава держави, як інформує газета з Польщі, не зміг виступити з цим щорічним посланням у парламенті, бо побоювався обструкції з боку опозиції, і тому вислав його у формі майже 600-сторінкового тому для ознайомлення депутатам самостійно. Тут Віктор Янукович наголосив, що «для України важливо, разом з участю у світових процесах економічної співпраці, втілення й свого бачення розвитку відносин із державами Митного союзу (Росія, Казахстан і Білорусь) з одного боку, та з іншого – одночасно незмінного курсу на шляху інтеграції з Європейським союзом». Глава України також висловив тут сподівання, що у листопаді на саміті ЄС у Вільнюсі угода про асоціацію з Євросоюзом буде підписана.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG