Доступність посилання

ТОП новини

Якісних музичних фестивалів в Україні стає все менше і менше?


Сергій Кейн про фестивальну культуру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Про особливості фестивальної культури в Україні і про те, чому місцеві музичні події не готові конкурувати із західними фестами, розповів головний редактор музичного інтернет-порталу Open.ua Сергій Кейн. Організаторів українських фестивалів потрібно підтримувати навіть тоді, коли вони роблять помилки, переконаний він.

Ви на які фести цього року плануєте потрапити?

– Виключно на «Старе місто» – з українських фестивалів. А також на кілька сольних концертів улюблених виконавців у Європу.

– Якщо не секрет, яких?

– Atoms for peace – гурт, в якому грає Том Йорк і який він зібрав та басист Red Hot Chili Peppers та багато інших чудових музикантів.

Тож ви їдете лише на 1 фестиваль в Україні. Це, можливо, свідчення того що українське фестивальне життя рухається кудись не туди? Прогрес, регрес чи стоїмо на місці?

Як на мене, якісних фестивалів в Україні стає все менше і менше
– Як на мене, якісних фестивалів в Україні стає все менше і менше. Помер фестиваль «Таврійські ігри», який проходив досить довго. Є певні етно-фестивалі, які не помруть, та ж «Країна мрій», вони будуть жити, і це чудово.

Але якщо казати про фестивалі, які можуть заявляти про себе як міжнародні рок-фестивалі, фестивалі різної музики, то минулого року їх було 3. Це «Старе Місто», Best City, Prosto Rock. Цього року їх лишається 2 – «Старе Місто» і Best City. Prosto Rock цього року не проводять, бо їх не влаштували прибутки минулого року і те, що вони вклали (і фінансово, і морально), воно не відбилося. Вони вирішили, що вигідніше робити окремі концерти, ніж фестивалі. Бо це не рентабельно в Україні.

З Best City інша історія. За фестивалем стоять досить конкретні політичні сили, там ясно, звідки гроші. Їм не так важливий прибуток як якесь self-promo, і ясно, чому в них саме така ідеологія і чому вони привозять саме таких артистів і позиціонують Scorpions як актуального хедлайнера.

І «Старе місто», який намагається привозити якісні, культові гурти, які не дуже популярні, але дуже вартісні для певної категорії людей. Побачимо, як пройде фестиваль цього року. Від цього буде залежати, чи відбудеться він наступного року, адже поки що це під питанням.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG