Доступність посилання

ТОП новини

Блокування парламенту: в опозиції стало на одну вимогу більше


Опозиція блокує трибуну парламенту, Київ, 7 травня 2013 року
Опозиція блокує трибуну парламенту, Київ, 7 травня 2013 року
Київ – Влада й опозиція не домовилися про розблокування парламенту. Опозиція наполягає на особистому виступі президента у Верховній Раді, а також вимагає скасувати голосування за призначення суддів, що відбулося у четвер. Натомість представники Партії регіонів мають намір провести позачергове засідання. У парламенті кажуть і про можливість подальшого виходу депутатів із опозиційних фракцій. Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк стверджує, що влада купує депутатів і зауважив, що не знає, скільки у фракції потенційних перебіжчиків. Утім, така інформація є в інших депутатів.

У п’ятницю до вимог опозиції, через які вона блокує парламент, додалася ще одна. Скасування підсумків голосування за суддів на вечірньому засіданні в четвер.

Голосування за суддів було взірцем порушення законів і Конституції
Арсеній Яценюк
«Голосування за суддів було взірцем порушення законів і Конституції. Голова Верховної Ради і його перший заступник взагалі не голосували – за них голосували інші люди. А голова регламентного комітету голосував за трьох народних депутатів. Нагадаю, що саме на цій підставі європейський суд з прав людини відновив на посаді суддю Волкова, бо його звільнили кнопкодави», – наголошує лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

У лідерів опозиції усе просто лише на телебаченні – Рибак

Представники меншості чомусь думають, що можуть диктувати умови більшості
Олександр Єфремов
Тим часом фракція Партії регіонів почала збір підписів за скликання позачергової сесії. Як зазначає лідер регіоналів Олександр Єфремов, парламентська більшість не погодиться на диктат меншості. За його словами, «представники меншості чомусь думають, що можуть диктувати умови більшості».

Між тим, лідер фракції партії «Свобода» Олег Тягнибок зауважив, що опозиція також прийде на позачергове засідання.

Якщо десь будуть ховатися по норах, як ті шкідливі коти, то знайдемо їх і там
Олег Тягнибок
«Якщо вони думають, що депутати від опозиції не приїдуть – приїдуть. Якщо десь будуть ховатися по норах, як ті шкідливі коти, то знайдемо їх і там», – попереджає очільник «Свободи».

Спікер Володимир Рибак також не виключає проведення позачергової сесії. За його словами, вихід депутатів із опозиційних фракцій є одним із наслідків блокування.

Ви розберіться у себе у фракціях, бо від вас люди від ваших блокувань розбіжаться
Володимир Рибак
«Я з керівниками опозиції розмовляю. На телебаченні вони усі стоять такі здорові, гарні – усе розказують утрьох. Але там не так усе просто. Я їм сьогодні кажу: ви розберіться у себе у фракціях, бо від вас люди від ваших блокувань розбіжаться», – сказав Володимир Рибак в інтерв’ю телеканалу «Рада».

Екс-спікер порахував перебіжчиків

Тим часом п’ятеро депутатів-опозиціонерів заявили про те, що їм пропонували гроші за вихід із фракції «Батьківщина». За їхніми словами, їхніх колег, які вийшли із фракції, купили.

Розмовляли представники Партії регіонів і пропонували хабарі від 3 до 5 мільйонів доларів
Володимир Шкварлюк
«Поруч зі мною чотири депутати, які представляють також Прикарпаття. П’ятого немає, з яким розмовляли представники Партії регіонів і пропонували хабарі від 3 до 5 мільйонів доларів. Його немає з однієї простої причини: він не встояв, напевно, або під тиском або… йому дали гроші. Це є Володимир Купчак», – розповів один із них, депутат від «Батьківщини» Володимир Шкварлюк.

Політичний експерт Євген Магда вважає подібні заяви з кількох причин непереконливими.

«Коли я чую аргументацію, мовляв, невже ти думаєш, що людям не платять гроші за те, щоб вони вийшли із опозиційної фракції, то відкидати таку можливість не можна. Як і ймовірність того, що ці люди платили гроші, аби на ці місця потрапити», – зауважує він.

Сам Арсеній Яценюк стверджує, що влада умисно діє саме проти його фракції. Він каже, що не знає, скільки потенційних перебіжчиків в очолюваній ним фракції.

Натомість позафракційний народний депутат, колишній спікер Володимир Литвин розповів журналістам, що є ще чотири неоголошених заяви про виходи з фракцій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG