Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС розкритикували Туреччину за надмірну силу проти демонстрантів


Реджеп Тайїп Ердоган виступає на конференції ЄС – Туреччина у Стамбулі, 7 червня 2013 року
Реджеп Тайїп Ердоган виступає на конференції ЄС – Туреччина у Стамбулі, 7 червня 2013 року
Комісар ЄС із розширення Штефан Фюле попередив у п’ятницю прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, що надмірному використанню сили проти демонстрантів «не місце» в демократичній країні.

Як сказав він, виступаючи на конференції ЄС – Туреччина у Стамбулі, мирні демонстрації – це законний шлях висловити вимоги в демократичному суспільстві.

Зі свого боку, Ердоган у виступі на цій конференції заявив, що «відкритий до всіх, хто має демократичні вимоги», але повторив, що його владі протистоять «тероризм, насильство, вандалізм і дії, що загрожують іншим, прикриваючись свободами».

Він уже не вперше заявляє, що протести в Туреччині «межують із незаконністю» і що частина демонстрантів, за його словами, – «терористи».

Масові протести з участю десятків тисяч людей останніми днями охопили всю Туреччину з політичними вимогами, серед яких і відставка уряду Ердогана, вихідця з ісламістських кіл, якого звинувачують в автократичному керівництві, а також із протестами проти ісламізації Туреччини. У сутичках із поліцією потерпіли тисячі людей, із протестами також пов’язують смерть трьох людей.

Демонстрації спалахнули після жорстокого розгону екологічного протесту проти планів будівництва на місці парку Таксім-Ґезі біля площі Таксім у Стамбулі 31 травня. Влада планує на місці невеликого парку відновити історичну будівлю, яка стояла там від початку 18-го століття до знесення в 1940-х і створення нинішнього парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.
XS
SM
MD
LG