Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані відбулися останні теледебати кандидатів на президента


Під час попередніх теледебатів в Ірані
Під час попередніх теледебатів в Ірані
Вісім кандидатів на посаду президента Ірану завершили в п’ятницю треті і останні телевізійні дебати, які цього разу були зосереджені на питаннях внутрішньої і зовнішньої політики.

Викладаючи свої програми в цих галузях, вони переважно критично висловлювалися про політику Заходу щодо Ірану.

Зокрема, секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і голова делегації на переговорах із ядерних питань Саїд Джалілі заявив, що, незважаючи на співпрацю Тегерана з Заходом у справі Афганістану, у США все ж таврують Іран як частину «вісі зла».

Крім того, він наголосив на засадничих розбіжностях між Тегераном і Вашингтоном у багатьох зовнішньополітичних питаннях, починаючи зі ставлення до Ізраїлю.

Колишній спікер парламенту Ірану Голям-Алі Хаддад-Адель, зі свого боку, заявив, що США використовують суперечливу ядерну програму Ірану як привід виправдовувати свої санкції.

Колишній міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Велаяті заявив, що в разі обрання започаткує «конструктивні» відносини з іншими країнами і поліпшить образ країни за кордоном.

Університетський професор, колишній віце-президент Ірану Могаммад Реза Ареф заявив, що Тегеран має встановити добрі відносини з мільйонами іранців, які живуть за кордоном, і використовувати їх як своїх «культурних посланців».

Він також засудив уряд нинішнього президента Махмуда Ахмадінеджада, який залишає посаду по двох термінах, у тому, що той не поліпшив рівень життя людей, незважаючи на доходи країни від продажу енергоносіїв, і усунув реформістів на узбіччя політичного життя.

Крім них, на посаду президента також кандидують секретар Ради доцільності – дорадчого органу при верховному керівникові Ірану – Мохсен Резаї, мер столиці Тегерана Могаммад Багер Галібаф, колишній секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і голова делегації на переговорах із ядерних питань Хасан Роугані і колишній міністр зв’язку Могаммад Гаразі.

Попередні теледебати, що відбулися в середу, були присвячені питанням мистецтва і культури, а перші, минулої п’ятниці, – головно соціальним і економічним питанням.

Минулого місяця в Ірані спеціальний орган, Рада вартових конституції, яка, серед інших функцій, затверджує кандидатів на чільні виборні посади, допустила до висування кандидатур на президентські вибори тільки вісьмох претендентів із майже 700 зареєстрованих. Вибори президента Ірану мають відбутися 14 червня.

Президент Ірану, найвищий прямо обраний посадовець, є фактично головою уряду з деякими функціями голови держави. Але реальним головою держави в Ірані, за конституцією, є «керівник» («рагбар»; його часто називають «верховним лідером»), нині це аятола Алі Хаменеї – представник найвищого консервативного ісламського духовенства, обраний вузьким колом його колег і однодумців.
XS
SM
MD
LG