Доступність посилання

ТОП новини

У Франції відкрили виставку відомої майстрині петриківського розпису Галини Назаренко


Галина Назаренко, архівне фото
Галина Назаренко, архівне фото
У Франції, в місті Мористель, відкрилась персональна виставка відомої майстрині петриківського розпису Галини Назаренко. Про це Радіо Свобода повідомила в суботу сама художниця.

За її словами, це вже 21-а її персональна виставка, а за кордоном – десята.

В експозиції представлені 38 робіт – розписи на папері і полотні, розписні тарілки та рушники, мальовки. Серед них як нові витвори, так і ті, що вже виставлялись в Болгарії, Кувейті, Білорусі, Туркменистані.

Незадовго до відкриття виставки авторку робіт Галину Назаренко прийняли до французької асоціації художників. Вона стала першої петриківською майстринею, удостоєною такої честі.

«Виставка відбулася за активної підтримки француженки з українськими коріннями Анни Остапець. Вона триватиме до 28 липня», – зазначила Галина Назаренко.

Четвертого червня у Дніпропетровську відбулася урочиста відправка делегації до Штаб-квартири ЮНЕСКО (Париж), де незабаром відкриється виставка «Петриківський розпис – колір традицій». Автобус, розписаний петриківським орнаментом, прямуючи до Парижа, заїхав до Праги (Чехія). Саме тут роботи петриківських майстрів зараз оглядають місцеві жителі.

У грудні 2013 року на засіданні комітету ЮНЕСКО має бути вирішене питання щодо надання петриківському розпису статусу нематеріальної спадщини людства.

Щоб привернути увагу світу до петриківського декоративного малярства, торік у регіоні провели міжнародну презентацію за участі десятків послів різних країн світу.
XS
SM
MD
LG