Доступність посилання

ТОП новини

Компанія зі США уточнила позов до Тимошенко – агентство


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Компанія зі США Universal Trading & Investment Co. (UTICo) уточнила свій позов у Федеральному суді Нью-Йорка проти колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та інших осіб, повідомило в неділю Російське агентство правової і судової інформації (РАПСІ) з посиланням на наявні в нього судові документи.

Серед цих осіб – чоловік колишнього прем’єра Олександр Тимошенко, колишній заступник міністра фінансів Росії Андрій Вавілов, а також десять невстановлених осіб.

Компанія уточнила свій позов із огляду на закон про організовану злочинність (RICO), повідомило російське агентство. Водночас із його повідомлення не ясна сама суть уточнення. Далі переклад тексту повідомлення агентства:

«Федеральний суд Нью-Йорка відхилив позов UTICo про стягнення близько 18,3 мільйона доларів із Тимошенко у грудні 2012 року. Компанії не вдалося подати докази того, що представники Тимошенко чи вона особисто вели якусь підприємницьку діяльність у Нью-Йорку, зазначив суд. Та все ж клопотання поновити провадження, подане невдовзі по тому, було задоволене, і UTICo дозволили внести зміни до своїх вимог тільки у зв’язку з можливими порушеннями закону RICO.

Позов спершу відхилили через відсутність юрисдикції, бо обидві сторони звертали увагу на те, що в них різне громадянство. У постанові суду зазначено, що жодна зі сторін не подала детального аналізу з цього питання, й оскільки суд має юрисдикцію в цьому випадку, то UTICo дозволили внести зміни до своєї скарги проти Тимошенко тільки в частині можливих порушень закону RICO.

У скарзі стверджується, що Тимошенко з чоловіком здійснювали незаконну підприємницьку діяльність у Нью-Йорку, включно з відмиванням грошей ЄЕСУ через операції з використанням місцевих банків зі співучастю колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, засудженого у США до дев’яти років ув’язнення і штрафу в обсязі 10 мільйонів доларів, і Вавілова. Також, на думку українських правоохоронних органів, Тимошенко заплатила за замовні вбивства близько 2,479 мільйона доларів через банки Нью-Йорка, що за законодавством США потрапляє під заборони, на які не поширюється позовна давність».

Позов зареєстрованої у США компанії Universal Trading & Investment Co. (UTICo) оскаржував незаконне виведення в офшори активів компанії «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), якою на той час керувала Тимошенко, і вимагав від неї відшкодувати борги і завдані через це збитки.

Проти Тимошенко також розглядають справи в Україні, пов’язані з діяльністю ЄЕСУ і зі вбивством 1996 року народного депутата Євгена Щербаня.
XS
SM
MD
LG