Доступність посилання

ТОП новини

Європа тріщить, їй не до Тимошенко – Чечетов


Київ – Юлія Тимошенко сама не дає можливості випустити її з-за ґрат, навіть якщо президент Віктор Янукович цього захоче. Таку думку висловив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов, коментуючи заяву представника місії Європарламенту Александра Квасневського про існування певних шансів на швидке звільнення екс-прем’єра. Як наголосив Чечетов, Україна не менш потрібна Євросоюзові, ніж Євросоюз Україні. І тому «питання Тимошенко» втратило своє значення для єврочиновників. Натомість в опозиції вважають, що перебування Тимошенко у тюрмі може зірвати підписання угоди про асоціацію. А експерти допускають звільнення колишнього глави уряду лише під «недолугим приводом».

Шанси на звільнення Юлії Тимошенко існують, і статися це може вже до кінця вересня, сказав представник місії Європарламенту, колишній президент Польщі Александр Квасневський.
Європейський союз визначив три умови, які необхідно виконати, щоб угода про асоціацію з Україною могла бути підписана… Це – реформа правової системи, виборчого законодавства і справа Юлії Тимошенко
Александр Квасневський

«Європейський союз визначив три умови, які необхідно виконати, щоб угода про асоціацію з Україною могла бути підписана в листопаді цього року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. Це реформа правової системи, виборчого законодавства і справа Юлії Тимошенко. Здається, існує шанс, що до кінця вересня у цих трьох питаннях будуть досягнуті результати», – сказав в інтерв’ю «Польському радіо» Квасневський.

Про Тимошенко Європейський Союз говорить за інерцією – Чечетов

Таку заяву Александр Квасневський зробив лише з гуманних поривів – як людина, а не як політик, і якби така ситуація була у Польщі, Віктор Янукович сказав би те ж саме, зауважив у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов. У вихід Тимошенко з-за ґрат він не дуже вірить, кажучи, що порівнювати ситуацію із уже звільненим Юрієм Луценком і екс-прем’єром не можна. Адже, як переконує Михайло Чечетов, Тимошенко сама не дає можливості її звільнити, навіть якщо Янукович цього захоче.

Водночас заступник голови фракції Партії регіонів вважає, що Європейський союз сьогодні на межі розпаду і для нього самого Україна є дуже важливою. Це особливо значимо, бо зростає могутність Росії, каже Чечетов. Відтак єврочиновники відсувають «питання Тимошенко» на задній план, констатує депутат-регіонал.
Європейський союз сьогодні карту Тимошенко ставить за дужки процесу. Якщо раніше це була головна умова, то зараз це хіба що за інерцією
Михайло Чечетов

«Ситуація в світі змінилася. Європа тріщить, а Росія зміцнюється. Тому вони бояться посилення позицій Росії за рахунок альянсу України, Росії, Білорусії і Казахстану. Європейський союз сьогодні карту Тимошенко ставить за дужки процесу. Якщо раніше це була головна умова, то зараз це хіба що за інерцією», – звертає увагу Чечетов.

Звільнення Юлії Тимошенко все ще є пріоритетом Європейського союзу, не погоджується з Михайлом Чечетовим народний депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв. Без виконання, у тому числі, й цієї вимоги підписання угоди про асоціацію взагалі не буде можливим, прогнозує він. І якщо Александр Квасневський сказав, що шанси на швидке звільнення Тимошенко є, то в нього на це були підстави.

«Якби це сказав хтось інший, можливо, могли б бути якісь незрозумілі речі, а коли це каже людина, яка є уповноважена на переговори і яка безпосередньо формулювала ці вимоги, я думаю, він має достатньо інформації для того, щоб це стверджувати», – сказав Соболєв.

Тимошенко звільнять у хитрий спосіб під недолугим приводом – Небоженко

Юлію Тимошенко справді можуть звільнити, але це буде зроблено в хитрий спосіб під якимось недолугим приводом, припускає політолог Віктор Небоженко. Можливо, її тихо вивезуть на лікування, не офіційно і не показово, як на це всі очікують, припускає він. Політолог також нагадує, як звільнили Юрія Луценка, і вважає, що цю схему можуть використати стосовно ще одного українського опозиціонера.

Втомлений вічною боротьбою з Тимошенко, начальник колонії напише, що він більше не може працювати. Щось на кшталт: «відвезіть кудись Тимошенко, або звільняйте мене з роботи». І, вражений такою заявою, Янукович підпише папери, що відправляє її за кордон на лікування
Віктор Небоженко
«Ви пам’ятаєте, за яким механізмом звільняли Луценка? Прийшла якась жінка, мало відома в демократичних колах, і написала прохання Януковичу. Янукович, вражений її сміливістю, випускає Луценка. Таке ж буде і зараз. Втомлений вічною боротьбою з Тимошенко, начальник колонії напише, що він більше не може працювати. Щось на кшталт «відвезіть кудись Тимошенко, або звільняйте мене з роботи». І, вражений такою заявою, Янукович підпише папери, що відправляє її за кордон на лікування», – припускає політолог.

Тим часом сам Юрій Луценко в ефірі Радіо Свобода висловлював сподівання, що його звільнення допоможе вийти на волю і Юлії Тимошенко.

«Дуже на це сподіваюся і роблю зі свого боку все необхідне, щоб прецедент Луценка був використаний як вирішення проблеми Тимошенко», – сказав колишній міністр.

Наступні переговори Александра Квасневського й екс-президента Європейського парламенту Пата Кокса в Україні очкуються вже цього тижня, 13–15 червня.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG