Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки безпечно дихати та купатися в Маріуполі?


Наскільки безпечно дихати та купатися в Маріуполі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Маріуполь – Від початку літа пляжі Маріуполя, розташованого на березі Азовського моря, заповнили відпочивальники. Щоправда, це, здебільшого, гості міста, де працюють два металургійних заводи. Самі маріупольці їздять купатися подалі, шукаючи чистішого моря. А повітря у Маріуполі стало менш брудним, і він втратив першість у рейтингу українських міст із найгіршим довкіллям. Принаймні у цьому запевняють міські чиновники. Екологи, втім, не поділяють такого оптимізму.

Восени минулого року десять тисяч маріупольців вийшли на вулиці, протестуючи проти жовтого смогу, яким вкривалося кілька районів міста. Обидва металургійні комбінати у Маріуполі є власністю компанії «Метінвест», яка належить донецькому бізнесмену Рінату Ахметову. У відповідь на вимоги тут вирішили зупинити роботу аглофабрики «Азовсталі», яка давала близько третини шкідливих викидів. Наскільки це поліпшило ситуацію, Радіо Свобода розповіла спеціаліст відділу екології Маріупольської міської ради Ольга Йолкіна.
Раніше Маріуполь був на першому місті із забруднення довкілля, зараз він вже на сьомому
Ольга Йолкіна

«Підприємства пішли назустріч людям і достроково вивели з експлуатації три коксові батареї на комбінаті «Азовсталь», який розташований в центрі міста. Це мало великий вплив на довколишнє середовище в центрі міста. Була законсервована аглофабрика «Азовсталі». Вона не працює. І був проведений рейтинг міст України, раніше Маріуполь був на першому місті із забруднення довкілля, зараз він вже на сьомому місці», – пояснила чиновниця.

Чи можна купатися?

Вона додала, що зараз у місті працюють над тим, як мінімізувати викиди в море. В той же час, на більшості пляжів міста, розташованих далеко від заводів, можна купатися – такий висновок зробила СЕС після перевірок.

Екологічний активіст, один із ініціаторів мітингу восени минулого року, Максим Бородін у коментарі Радіо Свобода розповів про екологічні проблеми, що залишаються.

Великі відхилення там, де безпосередньо відбувається вкидання. Там можуть бути й важкі метали
Максим Бородін
«Нас хвилює дуже сильно так званий шламонакопичувач, дев'ятий спуск, там, де відбувається безпосередньо скидання в море – відходи, змішані з водою, їх скидають у море. Безпосередньо там, де скидають, там не купаються. Чим далі від заводу, тим безпечніше купатися. Я не знаю, чи купаються місцеві, але приїжджі купаються. Великі відхилення там, де безпосередньо відбувається вкидання. Там можуть бути і важкі метали», – зауважив еколог Максим Бородін.

Він додав, що зараз у місті намагаються ввести в експлуатацію пересувну лабораторію, яка робитиме незалежні заміри, і визначати, скільки шкідливих речовин у повітрі та воді. Також екологи періодично зустрічаються з керівництвом «Метінвесту». Компанія обіцяє поступово модернізувати виробництво, але світова криза у металургії сповільнює цей процес.

Тим часом самі маріупольці помітили покращення якості повітря, однак, деякі зазначають, що чистим повітря все одно не назвеш.

Маріупольці про екологічний стан у місті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


– В принципі, все так і залишилося. Намагаються зробити краще, але поки не дуже виходить. Менше останнім часом. Деякі заводи закрили, труби закрили деякі. Стало краще дихати. Немає такого диму, небо чистіше набагато стало.

– Сказати так, щоб по повітрю, нічого не відчутно. Я й на минулому мітингу був, але це ні до чого не призвело. Ніби то поставили фільтри на «Азовсталі» та «Ілліча». Але ви поїдьте на другу браму Ілліча і подивіться, як воно там відчувається.

– Просто я живу в тому районі міста, куди заводи не доходять. Тому змін ніяких, однак деякі люди кажуть, що стало краще.

На пляжі купаються переважно туристи, самі ж маріупольці їздять подалі від міста у Мелекіне або на Білосарайську косу, бо вважають, що там море чистіше та не має іржавого відтінку.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG