Доступність посилання

ТОП новини

Американські лікарні завищують вартість послуг у десятки разів


У Сполучених Штатах поступово запроваджується реформа системи охорони здоров’я, що покликана забезпечити абсолютно всіх американців медичним страхуванням. Адже, приблизно тридцять мільйонів мешканців США не мають страхового полісу. Ці люди вимушені платити лікарям з власної кишені. А вартість медичних послуг в Америці вдвічі більша, ніж у таких країнах, як Великобританія чи Франція.

Пацієнтка без медичного страхування Таня Шам була вдома, коли відчула гострий біль. Вона каже:

«Неймовірний біль, такого ще ніколи не було».

Біль був викликаний запаленням жовчного міхура. Жінку забрала швидка допомога, у лікарні її негайно прооперували.

Півторагодинна операція коштувала майже 18 тисяч доларів.

«18 тисяч – це божевільна сума. Але хто ж може знати?»

Звичайно, що ніхто не може цього знати, – каже Джеральд Андерсон, директор відділу фінансового забезпечення лікарень:

«Якщо Ви потрапляєте у лікарню у Сполучених Штатах, ви хочете дізнатися, скільки коштує зробити рентген чи день перебування у лікарні, але вам ніхто цього не скаже. Закон не зобов’язує лікарні повідомляти вам це».

Таня Шам так собі це пояснює:

«Мені важко це зрозуміти, і я поясню Вам чому – тому що усім колись доведеться побувати в лікарні».

Мішель Кац працює консультантом у ділянці охорони здоров’я, і є автором двох книжок на тему того, як скоротити витрати лікарень. Оскільки всі медичні процедури проходять за певними кодами, дивитися треба спершу туди, – каже Мішель.

«Ви знаєте про це зі свого Ай-Фону, коли ви помилково натискаєте букву «Пе» замість «О». І таке стається, то замість коду на 50 доларів, ви натиснули на код у тисячу доларів».

Операція Тані, за своєю складністю, повинна була проходити під номером три. У її випадку лікарня записала номер чотири – на рівень вище за тяжкістю, а це означає, що операція буде дорожчою.

Незалежно від процедури, Мішель радить уважно переглядати усі коди. Адже часто лікарні двічі беруть гроші за ті самі послуги.

Мішель Кац подає такий приклад:


«Це щось на зразок подарунку у Макдональдсі. Ви знаєте, що у ньому є, а відтак з’ясовується, що з вас взяли гроші за ще один гамбургер, якого ви не замовляли».

Слід також пам’ятати про вартість ліків і медичного устаткування. Що це за 60 доларів? А це розчин солі, який можна придбати за два з половиною долара у звичайній аптеці.

Джеральд Андерсон подає інший приклад:

«Ви кажете, це не повинно коштувати 60 доларів, а вам відповідають, але саме стільки це коштує у лікарні».

Таня Шам не полінувалася піти у лікарню, щоби зменшити виставлений за лікування рахунок. У результаті їй вдалося зменшити суму з 18 до 10 тисяч доларів.

«Це неймовірно. Але сплатити цю суму буде легше», – каже Таня Шам.

У лікарні погодилися дозволити жінці сплачувати борг частинами, у відповідності до її доходів. Таня сподівається, що лікарні у майбутньому почнуть надавати пацієнтам чітку інформацію щодо витрат, аби кожен міг знати, що отримує кваліфіковану допомогу за справедливою ціною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG